Tüm Çalışanlar Dikkat: Erken Emekli Olabilirsiniz

Tüm çalışanları ilgilendiren önemli bir haber. Bir sağlık sorunu olan , hastalığından dolayı işgücü kaybı yaşayan , çalışamayan vatandaşlar erken emekli olabiliyor. Peki erken emeklilik şartları neler? İşte detaylar.

Tüm Çalışanlar Dikkat: Erken Emekli Olabilirsiniz

Erken emeklilikte bilinmesi gereken bazı bilgiler.

Bir hastalığı olan , çalışmasına engel bir sağlık sorunu olan vatandaşlar, hastalıklarından dolayı erken emekli olabiliyor. Ancak binlerce vatamdaş , erken emekli olma yollarını bilmiyor. 

Hastalıklardan dolayı erken emekli olmaya malulen emelli olmak denir. Bir vatnadaşın malulen emekli olabilmesi için bazı şartları taşıması gerekmektedir. Malulen emekli olabilmek için  ilk ve en önemli şart, Çalışma gücünde yüzde 60 'lık kaybı olan vatandaşlar , erken emekli olabilmeki çin bulundukları şehirdeki SGK 'ya başvuru yapabilir. Başvuru sonrası SGK vatanddaşı , sağlık kurulu raporu alması için hastaneye sevk edecek. 

Doğrudan hastaneye gidilerek sağlık raporu alınması yerine SGK 'ya başvuru yapılıp sağlık kuruluna sevk edilmesi , malulen emekli olma sürecini hızlandıracak. 

GEREKLİ ŞARTLAR

Bir kişinin malulen emekli olabilmesi için vatandaşların en az yüzde 60 'lık bir iş kaybı yaşaması gerekmektedir. En az 1800 gün prim ödemiş olan bir vatandaş, yüzde 60 'lık işkaybı yaşıyorsa SGK 'ya başvuru yapıp sağlık kurulu raporu aldıktan sonra malulen emekli olabiliyor. 

En az 5 yıl SGK 'ya prim ödeyen biri , yüzde 60 'lık işgücü kaybı yaşadığı sağlık sorunundan dolayı emekli olabilir. 

BORÇLANMA

Malulen emekli olma talebinde bulunan kişinin başvuru tarihinde 1.800 gün primi yok fakat borçlanabileceği bir süre varsa ve bu süreyi borçlanması halinde prim günü sayısı 1.800’e ulaşıyorsa, bu durumda SGK kişiden borçlanmaya ilişkin talep yazısını alarak sevk işlemini gerçekleştirmektedir.

Örneğin, malullük aylığı talep eden kadın sigortalının 1.100 gün prim ödemesi ve borçlanabileceği bir doğumu bulunuyorsa, SGK bu kişiden 700 günlük doğum borçlanması için talep dilekçesini alır ve sevk işlemini yapar.

Borçlanmaya ilişkin bedeli ödemeden sevk işlemi yapılan kişiler maluliyet tespitine ilişkin masrafları kendi ceplerinden öderler. Bu kişiler sevk işlemi yapıldıktan sonra fakat malullük aylığı bağlanmadan önce borçlanmaya ilişkin prim borçlarını öderse sevk işlemlerinin masrafları SGK tarafından karşılanır.

Malulen emekli olabilmek için çalışma gücü kaybında dikkate alınan rahatsızlıkların ilk kez sigortalı olunan tarihten sonra başlamış olması gerekir.

Yani kişi sigortalı olarak çalışmaya başlamadan önce var olan rahatsızlıkları nedeniyle malulen emekli olamaz. Bu nedenle sigortalı çalışmak hayati önemdedir. Aksi taktirde malulen emeklilik şansının ortadan kalkması söz konusu olabilir.

KAMUBULTENİ.COM  |ANKARA