TBMM'de Emeklilikte Yaşa Takılanlar Kanun Teklifi Oylandı

Son Dakika...! EYT Flaş Haber... Emeklilikte Yaşa Takılanlar Kanun Teklifi TBMM'de son dakika tüm gelişmeler ve konuşmalar Türkiye'nin lider memur adayı sitesi kamubülteni sitesinde. Emeklilikte Yaşa Takılanlarla ilgili Ömer Fethi Gürer'in TBMM Genel Kurulu'na getirdiği teklife ilişkin son dakika videoları eklendi. EYT Oylaması ve öncesinde yaşananlar...

TBMM'de Emeklilikte Yaşa Takılanlar Kanun Teklifi Oylandı

SON DAKİKA: EYT TEKLİFİ TBMM'DE İLK KONUŞMA ÖMER FETHİ GÜRER'İN

Ömer Fethi Gürer Ne Söyledi?

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda değişiklik yapılması için verdiğim kanun teklifi, ülkemizde emeklilikte yaşa takılanlar olarak bildiğimiz ve ciddi mağduriyet yaşayan kesimin sorunlarını ortadan kaldırmak için verilmiştir. Bu teklifle emeklilikte yaşa takılanların ülkemizdeki uğradığı haksızlığın giderilmesi amaçlanmaktadır.

1999 yılında emeklilik yaşı olmayan kanunla ülkemizde emekli olunuyordu. Yani sigorta ve prim gün sayısını dolduranlar emekliliğe hak kazanıyorlardı. O günün koşullarında yaş sınırı getirildi, ardında da 2008 yılında bu yaşla ilgili düzenleme 65 yaşına kadar yükseltildi. Keza, bu konuda mağdur olan kesimin emeklilikle ilgili 2008 yılından sonra ücretlerinde yapılan düzenlemede de geriye dönük bir uygulama gerçekleşti.

"SEN YAŞLISIN İŞE ALMAM"

Değerli arkadaşlar, emeklilikte yaşa takılanların talebi, kendi ödedikleri prim ve doldurdukları gün sayısıyla hak ettiklerini istiyorlar yani ek bir talepleri yok. "Biz çalışarak bunu hak ettik, hakkımız verilsin, mağduriyetimiz giderilsin." diyorlar. Orta ve ileri yaşlarda işini yitirenler gittikleri zaman bir işe girmeye, işveren diyor ki: "Sen yaşlısın, işe alamam." Devlet "Sen gençsin, seni emekli edemem." diyor. Bu insanlar açlıkla karşı karşıyalar. Eğer bir evin bir geliri yoksa emeklilikte yaşa takılan da işsiz kalmışsa o evdeki insanların mağduriyeti daha da katlanıyor. Ayrıca bunlar doğal olarak sigortayla ilgili prim yatıramadıkları için sağlık hizmetinden dahi yararlanamıyorlar. Suriyelilere tanıdığımız hakkı dahi bunlardan esirgiyoruz. Bildiğiniz gibi, şu anda emekli olanların maaşları yukarı doğru değil, aşağıya doğru gidiyor. Adalet ve Kalkınma Partisinin düzenlemesine göre, bu böyle devam ederse 65 yaşına geldiğinde arkadaşlar bırakın maaş almayı, bir de borçlu çıkabilir; bu anlayış onları daha da sorunlu hâle getirebilir. O anlamda, bu sorunu birlikte çözmemiz gerekiyor.

Komisyona gönderilmesi için teklifimizi verdik, bekledik, bugüne kadar gelmedi ama komisyona gitseydi, bütün partilerin ortak bir çözüm üretimiyle buraya gelseydi, bu kanun da bütün partilerin talebi doğrultusunda gerçekleşseydi, bu mağdur olan kesimleri el birliğiyle mutlu etmiş olacaktık.

"GELİN BU YANLIŞI DÜZELTELİM"

Değerli arkadaşlar, çalışanların hakkını nedense Adalet ve Kalkınma Partisi görmezden geliyor. İşçinin, çiftçinin, memurun, BAĞ-KUR'a ödediği primiyle esnafın hak ettiği bir olayı duymazdan gelmemiz mümkün değil. Bugün Türkiye'nin her yerinde bu kardeşlerimiz örgütlü olarak talepte bulunuyor, bütün milletvekillerimize de durumu yansıtıyorlar. Gelin, bu yanlışı düzeltelim. Geriye doğru işletilmiş, dünyada örneği çok rastlanmayan bir düzenlemeyle kendi çalışanlarımız mağdur kaldı. Bundan vazgeçmemiz gerekiyor. Bu kanun teklifim yasalaştığında -destek verirseniz- şu anda emeklilikte yaşa takılıp emekli olamayanların tümünün emekliliği gerçekleşmiş olacak. Bu insanlar umutla bunu bekliyor. Verdiğiniz emekli ücreti zaten asgari ücretin de altında. Yani bu, onların mutlu olmasını sağlayacak bir rakam değil ama hak edişlerini istiyorlar. Bunların sayısı kaç, soruyoruz? Bize ciddi bir rakam olarak söyleyen de yok, herkes kafasına göre takılıyor, Sayın Cumhurbaşkanı da hakkını arayanlara "türedi" diyor. Oysa bunlar sizin, bu ülkenin yurttaşı.

"EYT'LİLERİ ZORLA MECLİSE ALDIK"

Biraz evvel işçilerin de temsilcileri bulunan 20 arkadaşımızın Meclise girmesi dahi idari amirince yasaklandı ama Meclis başkan vekilinin girişimiyle 20 arkadaşımızı buraya zorla aldık. Burada ne yazıyor? "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir." yazıyor. Mustafa Kemal Atatürk bu Meclisin varlığını yalnız milletvekilleri için sağlamamış ki yurttaş da gelip tribünlerden kim ne yapıyor görmek istiyor. Hangi parti halkın yanında, sorunlarına iniyor, onlar için çözüm istiyor, vatandaşların bilme hakkı yok mu? Ne demek vatandaşlara Meclisi kapatmak, bunu kabul etmemiz mümkün değil.

"BU MAĞDURİYETİN BUGÜN SONLANDIRILMASINI TALEP EDİYORUM"

Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetini giderecek bu kanun teklifine Meclisteki tüm arkadaşlarımın destek vermesi ve bu mağduriyetin bugün sonlandırılmasını talep ediyorum. Bunu bir milletvekili olmadan öte, bir yurttaş olarak istiyorum. Çünkü meydanlara, sokaklara gittiğimiz zaman yaşanan mağduriyeti bizlere nakleden o insanların durumunu gidin bir görün. Ülkenin içinde bulunduğu koşullarda, enflasyonun her geçen ay arttığında; yokluğun, yoksulluğun büyüdüğü yerde bir emekli maaşını bu yurttaşlarımıza çok görmeyelim diyor…

meklilikte yaşa takılanların sesine kulak verin diyor, bunların da o hakkı olduğunu unutmayın. Eğer böyle giderseniz 30 Mart seçimlerinde ne kadar olduklarını, kim olduklarını size göstereceklerine ben inanıyorum. Onun için gelin, bu kanun teklifimize olumlu oy verin diyor, yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum.

EYT DERNEĞİ YÖNETİCİLERİNİN MECLİSTEN ÇIKARILMASI

EYT'lilerin ziyaret saatinin sonlanması üzerine TBMM'den çıkarılmak istenmesine Engin Altay'dan tepki geldi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "

Şimdi, uygulama şudur… Bir yanlış yapılıyor, buna müsaade etmeyiz.

4 milletvekilimiz merdivenlere gitsin, o arkadaşların dışarı çıkmasını engellesin. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

Bir dinleyin arkadaşlar.

Şimdi, şöyle, usul şu: Sayın Başkan, Meclise saat 18.00'den sonra ziyaretçi alınmaz, doğru ama "18.00'den sonra giriş yapılmaz." diye okuyoruz bunu. 18.00'den önce gelmiş bir ziyaretçi, Genel Kurulu dilediği kadar izler ve çıkar ki özel günlerde, mesela, yemin töreninde 18.00'de ziyaretçiler dışarı çıkıyor mu ya da Cumhurbaşkanı yemin ederken saat 18.00'i geçti diye ziyaretçiler dışarı çıkarılıyor mu? Bir hukuksuzluğa seyirci kalmamalısınız. Bu durumun çözülmesi lazım." dedi.

İYİ PARTİLİ YAVUZ AĞIRALİOĞLU'NUN EYT KONUŞMASI

İYİ PARTİ'DEN EYT'YE DESTEK

İYİ Partili Yavuz Ağıralioğlu EYT'ye destek vereceklerini açıkladı. Yavuz Ağıralioğlu, "EYT'yle ilgili bir hassasiyet taşıdık. Bütün muhalefet partilerinin, hatta bütün partilerin seçim meydanlarında bu mevzuda bir hassasiyeti vardı, vaadi vardı. Bu mevzuyu epeyce dillendirdik, dile getirdik. Seçim sathına girdik, sahada bu anlamda çok fazla taleple karşılaştığımız için "Biz üzerimize düşeni yapıyoruz ama Hükûmet bizim sitemlerimize, tekliflerimize kulak, vicdan kapatıyor." diyoruz. Bu anlamda yaptığımız bir iş, bir hamle bu.Bugün, iktidar grubunun bizi izlemeye gelenlerin dışarı çıkması karşısında "İçeride kalabilirler." demesi gerekirken sessiz kalmasını aslında yaptıkları işi içlerine sindirememişliklerine hamlediyorum. Çünkü aslında onların da bu anlamda verilmiş sözleri var, vermek mesuliyetini taşıyorlar. Sayın Başkan, Numan Bey -geçen gün bir açıklamasını basından takip edebildim- seçimi müteakip EYT'lilerle ilgili bir hassasiyet taşıdığını ifade etti. Ben bunu şöyle algıladım: Seçim sonucuna tesir edebilecek bir yığılma var EYT'yle ilgili, bu talebi absorbe etmek için "Biz bu mevzuda bir düzenleme yapacağız ama seçimden sonra." diyorlar. "Seçimden sonra" demelerinin arkasında da bu bütçedeki yetersizlik yatıyor anladığım kadarıyla. Kanunu destekleyeceğiz."

AK PARTİLİ ÖZKAN'IN EYT KONUŞMASI

"ŞU ANKİ DÜZENLEME EMEKLİ MAAŞIYLA DÜNYAYI GEZEBİLECEK EMEKLİLER..."

AK Partili Cahit Özkan'dan EYT Teklifiyle ilgili açıklama. Özkan, "Öncelikle biz şunu söylüyoruz, diyoruz ki: Her kim bu ülke için taş üstüne taş koyarsa, her kim milletimizin refahı, kalkınması ve huzuru için adım atarsa biz alkışlayacağız. Yani "Ağzınızla kuş da tutsanız sizi alkışlamayacağız." anlayışını asla ve asla kabul etmiyoruz.Onun için, şu anda "emeklilikte yaşa takılanlar" kavramını bir Alman'a, İngiliz'e, Fransız'a tercüme etmeye çalışsanız öyle kolay kolay tercüme edemezsiniz. Niye? Çünkü çalışmanın, üretimin ve refahın olmazsa olmaz unsuru olduğunu Almanya bilir. Almanya 1960'larda neden Türkiye'den işçi ithal etti?Çünkü kalkınma için olmazsa olmaz emek-sermaye-ham madde üçlüsünden biriydi. Bakınız, şu anki düzenleme, 2002 öncesi yapılan, o dönemin koalisyon hükûmetinin yaptığı bir düzenlemedir. Doğru mudur? Kesinlikle doğrudur çünkü Türkiye'de "erken emeklilik" demek, aslında, emekli olan vatandaşlarımızın mevcut düzenlemeye göre emekli olan  Bu şekilde bir talebin, normal şartlarda emekli olduğu takdirde aldığı emekli maaşıyla yurt dışında seyahat yapabilme imkânını verebilmesi lazım emeklilerimize. Bu denge vaktiyle bozuldu. Ne zaman bozuldu, kim neredeydi; onlara girmeye yok ancak 2002 öncesinde yapılan doğru bir düzenleme var, bu düzenlemenin arkasındayız. Avrupa'nın, gelişmiş demokrasilerin, kalkınmış ülkelerin emeklilik ve sosyal güvenlik düzenlemelerine uygun bir düzenlemedir. Onun için bunun altını çiziyorum. Bakınız, biz bu Genel Kuruldan yaptığımız düzenlemeleri kimseden kaçırmıyoruz. Zaten bir taraftan medya üzerinden yapılan yayınlarla, Meclis TV'yle kamuoyuyla paylaşılıyor. Bakınız, İç Tüzük'ümüzün 31 ve 62'nci maddeleri var. Bir düzenleme katılımcıdemokrasi gereği komisyonda görüşülürken kimlerin katılıp nasıl destek sağlayacağı, yine Genel Kurulda da bir düzenlemenin nasıl farklı görüşlerin grup önerileriyle değiştirilebileceği Anayasa'nın ve İç Tüzük'ün güvencesi altındadır. Bu anlamda biz ancak herkese ikişer üçer kez söz veriliyor ama benimkinde özellikle ikaz ediliyorum. Bunu da kesinlikle kabul etmediğimi ifade ediyorum. Şimdi, şunu ifade etmek istiyorum: Yasa koyucu abesle iştigal etmez; abesle, boş işle uğraşmaz. Biz gerek oluyor ki burada söz alıyoruz. Onun için, zaman zaman başka grup başkan vekillerimizin 3-4 defa söz aldıkları da oldu, 5 defa aldığı da oldu. Ben bu oturumla ilgili, bugünle ilgili konuşmuyorum Sayın Başkan. Ben diyorum ki: Genel olarak, söz alındığında -gerek olduğu takdirde- diğer grup başkan vekillerine 5'e kadar söz verildiğini dahi gördük; fazlası var, saymıyorum. Abesle iştigal etmek için söz almıyorum, bir konuya açıklık getirmek için ifade ediyorum. Özetle ifade ediyorum, diyorum ki: Şu anki düzenleme, emekli olduğu takdirde vatandaşlarımızın, refah ülkelerinde olduğu gibi, aldığı emekli maaşıyla dünyayı gezebilecek, ayrıca bir işte çalışmadan ihtiyaçlarını giderebilecek ve refah ülkesi bir ülkenin emeklisine sağlanabilecek imkânları sağlamak için yapılmış düzenlemedir." dedi."

ENGİN ALTAY: "EYT'LİLERE TÜREDİ DENMEZ'

İYİ PARTİLİ YAVUZ AĞIRALİOĞLU, "FUTBOL KULÜPLERİNE PARA VARSA EYT'YE DE BULUNABİLİR"

TEKLİF REDDEDİLDİ

DETAYLAR GELİYOR...