Son Dakika: EYT İçin Kritik Veri Açıklandı

Emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili son dakika gelişmesi. SGK önümüzdeki 3 yıl için gelir gider tablosunu açıkladı.

Son Dakika: EYT İçin Kritik Veri Açıklandı

EYT 'ler seçim sonrasına oldukça umutlu başlamıştı. AK Parti hariç diğer partiler emeklilikte yaşa takılanlar için açıklamalarda bulunmuş ve bu mağduriyetin giderileceğine seçim beyannamelerinde yer verilmişti.

Ancak EYT TBMM'ye geldikten sonra MHP karar değiştirdi ve yaşa takılanların emekli edilmesinin SGK'ya ciddi yük olacağı bildirilmişti. Erdoğan da EYT için sistem bu yükü kaldıramaz demişti. 

Bu gelişmeler sonrası gözler Sosyal Güvenlik Kurumu 'nun gelir gider dengesine çevrildi.

SGK 'nın son dönemde aldığı tedbirlerle birlikte açığın önüne büyük oranda set konuldu ve açık azaltıldı.  2016 yılında 21.2 milyar TL seviyesinde olan açık, 2017 yılında 22.9 milyar TL seviyesinde tutuldu. 2018 yılında ise 350 milyar TL'lik gelir elde edilmesi ve 374.7 milyar TL 'lik de gider yapılması öngörülüyor. Buna göre yıl sonu açık tutarının da 24.7 milyar TL seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Önümüzdeki üç yıl için ise rekor düzeyde bir artış bekleniyor. Buna göre, 2019 yılında 47.6 milyar TL, 2020 yılında ise 61 milyar TL seviyesinde olması bekleniyor. 2021 yılında ise ise 74.6 milyar TL civarında SGK'da açık oluşacak. SGK'nın önümüzdeki üç yıl içinde açığının rekor düzeyde artması EYT'lilerle ilgili düzenleme yapılmasının da önünü geçti. Bu konuda atılacak adımın SGK'nın gelir gider dengesini daha fazla bozmasından endişe ediliyordu. Bu nedenle EYT'den vazgeçildi.

İşte SGK'nin 3 yıllık gelir gider tablosu:

EYT hakkında gelişmelerden bildirim alarak haberdar olmak için Kamubulteni.com mobil uygulamasını indirin.

Kamubulteni.com  | Ankara