Son Dakika: 25 Yıl Evli Kalan Ev Hanımlarına Emeklilik İçin Şartlar

25 yıl evli kalan ev hanımlarına emeklilik için son dakika açıklaması geldi. Ev hanımlarına emeklilik hakkı verilmesi için kanun teklifi hazırlandı ve TBMM 'ye sunuldu. İşte o teklif.

Son Dakika: 25 Yıl Evli Kalan Ev Hanımlarına Emeklilik İçin Şartlar

25 yıl evli kalana emeklilik için son dakika haberi.

"Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi" TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu 'na sunuldu. 2 / 2492 esas numaralı kanun teklifi 30 Aralık 2019 günü komisyona geldi ve 6 Ocak 2020 günü yayımlandı.

Önceki gün yayımlanan kanun teklifinin detayları ev hanımlarını heyecanlandırdı. 

EN AZ 25 YIL EVLİ KALAN

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından hazırlanan ve TBMM Başkanlığı 'nda kabul edilip Plan ve Bütçe Komsiyonu ile diğer komisyonlara 6 Ocak 2020 günü sevk edildi. Kanun teklifinin özeti şu şekilde;

"Teklif ile; evliliklerinde en az 25 yılını tamamlayan ve 50 yaşını doldurup hiçbir şekilde aylık ve gelir almaya hak kazanmamış sigortalı olmayan kadınların sigortalılık yönünden belli süreler için borçlanarak yaşlılık aylığı almaya hak kazanmaları amaçlanmaktadır."

3 KOMİSYONDA GÖRÜŞÜLECEK

Söz konusu kanun teklifi Plan ve Bütçe Komisyonu, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu 'nda görüşülecek. 3 Komisyonda yapılacak görüşmeler sonrası teklif komisyonda oylanacak. 

Peki sizce kanun teklifi için şartlar uygun mu? Yaş şartı kaç olmalı? Ödenecek prim ne kadar olmalı? Aşağıdaki yorum kısmından taleplerinizi yazabilirsiniz.

KANUN TEKLİFİNİN METNİ

GEREKÇE

Ülkemizde TÜİK verilerine göre 2019 MArt ayı itibarıyla 11 milyonun üzerinde ev hanımı bulunmaktadır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu da dahil olmak üzere, ev hanımlarını bir sigortalılık statüsüne alan hiçbir kanun ve düzenleme bulunmamaktadır. 

Toplumsal düzenimiz açısından en ağır görev ve sorumlulukları yerine getiren ev kadınlarının güçlendirilmesi, dezavantajlı durumdan çıkarılması, sosyal yönlerinin güçlendirilmesi ile eşitlik gibi en temel insani normlar gözetilerek bir hakkın teslim edilmesi gerekmektedir. 

Bu nedenle ev kadını olan vatandaşlarımızın emekli aylığı alabilmesi için herhangi bir şekilde sigortalı olarak çalışmamaları ve sosyal güvenlik sisteminde kaydı olmamasına kaydıyla emeklilik aylığı alabilmeleri için bu düzenleme yapılmıştır. 

SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

"EK MADDE 20- Bu kanun kapsamında sigortalı olmayan kadınların evlilik tarihleri dikkate alınmak kaydıyla, evliliklerinde en az 25 yılını tamamlayan ve 50 yaşını doldurup hiçbir şekilde aylık ve gelir almaya hak kazanmamış olanlar, bu kanunun 41. Maddesinde belirlenen usul ve esaslar doğrultusunda en az 7200 gün borçlanarak emekli olmaya hak kazanırlar. 

Yukarıdaki fıkra kapsamındaki sigortalıların daha önce bu Kanunun 4. maddesi kapsamında ödenmiş prim gün sayısı bulunanların bu süreleri, birinci fıkrada belirtilen prim ödeme gün sayısından düşülür. Birinci fıkra kapsamında olan sigortalıların bu kanun kapsamındaki sigortalı olarak prim ödediği süreler 2829 sayılı Kanun hükümleri doğrultusunda birleştirilir. Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar kurumca çıkarılacak bir yönetmelikle düzenlenir.

Peki sizce ev hanımlarına emeklilik gelmeli mi? Aşağıdaki yorum kısmından taleplerinizi yazabilirsiniz.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Kanun teklifi komisyonda görüşülecek. Komisyonda önümüzdeki haftalarda görüşülmesinin ardından kanun teklifi oylanacak. Komisyonda kabul edilmesinin ardından kanun teklifi TBMM Genel Kurulu 'na sevk edilecek. Genel Kurul'dan da geçmesi durumunda kanun teklifi yürürlüğe girer.

EV HANIMLARINA EMEKLİLİK İÇİN SÜREÇTEN BİLDİRİMLE HABERDAR OLMAK İÇİN MOBİL UYGULAMAMIZI AŞAĞIDAKİ LİNKLERDEN İNDİRİN.

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN