SGK Açıkladı: Binlerce Kişiye Erken Emeklilik Yolu Açıldı

Son dakika haberi: Binlerce kişiye erken emeklilik yolunun açılacağı ihya başvurularına dair bir açıklama geldi.

SGK Açıkladı: Binlerce Kişiye Erken Emeklilik Yolu Açıldı

Binlerce kişiye erken emeklilik yolu açıldı.

TBMM'den geçen yapılandırma teklifi ile binlerce kişiye erken emeklilik yolu açıldı. Bundna önce çeşitli tarihlerde çıkan yasal düzenlemelerle borçları silinerek hizmet süreleri dondurulan vatandaşların ihya (canlandırma) başvurularının 1 Aralık 2020 tarihinde başlayacağı, başvuruların 1 Şubat tarihine kadar devam edeceği, bu kapsama giren vatandaşların başvurularını yapmaları gerektiğine yer verildi. 

E DEVLET ÜZERİNDEN BAŞVURU ALINACAK

Söz konusu düzenleme ile ilgili hükümetten bir açıklama geldi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk yaptığı son dakika açılamasında, bundan önceki düzenlemelerde dondurulan hizmet sürelerine ait  primlerin YÜ-ÜFE ile güncellenmiş tutar üzerinden yatırılarak hizmetlerin canlandırma imkanının yeniden olduğunu söyledi ve başvurularla ilgili bilgi verdi. Bakan Selçuk yaptığı son dakika açıklamasında ihya (Canlandırma) başvuruları ile ilgili ,  "Bağ-Kur sigortalıları başta olmak üzere primini kendi ödeyen vatandaşların müracaatları e-devlet üzerinden alınabilecek" ifadelerini kullandı. 

AKTİF HALE GELECEK

İhya başvurularının SGK tarafındna alınacağı, ödemelerin ise 3 ayda bir olarak yapılacağına yer verildi. Primlerin tebliğ edilmesinden sonra tutarın tamamının Mart 2021 tarihine kadar ödenmesi durumunda ise sigortalılık durumunun aktif hale geleceği ve prim ödemelerinin asgari ücret üzerinden yapılacağına yer verildi. Vefat edenlerin yakınları dul ve yetim aylığı için ihya başvurusu yapabilecek. 

OTOMATİK

2021 Ocak dönemine kadar prim borcu olan kişilerin dondurma işlemleri Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından otomatik olarak yapılacak. Bu durumda olan kişilerin ise borçları silinecek. Bağ kur süreleri dondurulacak ve 31 Ocak 2021 tarihine kadar da SGK'ya başvuru ile dondurma işlemleri yapılabilecek. 

İNTERNETTEN BAŞVURU İMKANI

Söz konusu yapılandırmadan faydalanmak isteyen vatandaşların vergi dairelerine gitmelerine gerek kalmayacak. 1 Aralık tarihindne itibaren başvurular İnteraktif Vergi Dairesi aracıulığıyla yapılabilecek. 

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA