Özgür Özel'den 'Emeklilikte Yaşa Takılanlar, Af ve Silah Edinmenin Kolaylaşması' Açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi TBMM Grup Başkanvekili Özgür Özel, Habertürk ekranlarında Mehmet Akif Ersoy'un canlı yayın konuğu oldu. Burada gündemdeki meselelere ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan Özgür Özel, emeklilikte yaşa takılanlar , af teklifi ve silah edinmenin kolaylaşması konularına değindi. MHP'nin şartlı ceza indirimi teklifini meclise getirdiğini fakat Adalet Komisyonunu toplantıya çağırmadığını söyleyen CHP'li Özel, MHP'nin teklifinin samimi olmadığını, teklifin oy almak için

Özgür Özel'den 'Emeklilikte Yaşa Takılanlar, Af ve Silah Edinmenin Kolaylaşması' Açıklaması

Özgür Özel'den 'Emeklilikte Yaşa Takılanlar, Af ve Silah Edinmenin Kolaylaşması' Açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi TBMM Grup Başkanvekili Özgür Özel, Habertürk ekranlarında Mehmet Akif Ersoy'un canlı yayın konuğu oldu. Burada gündemdeki meselelere ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulunan Özgür Özel, emeklilikte yaşa takılanlar , af teklifi ve silah edinmenin kolaylaşması konularına değindi. MHP'nin şartlı ceza indirimi teklifini meclise getirdiğini fakat Adalet Komisyonunu toplantıya çağırmadığını söyleyen CHP'li Özel, MHP'nin teklifinin samimi olmadığını, teklifin oy almak için gündeme geldiğini söyledi. Milliyetçi Hareket Partisi ile AK Parti'nin siyaseten istismar edilmemesi gereken konuları sık sık gündeme getirdiğini söyleyen Özel, CHP olarak toplumun tüm kesimlerini ilgilendiren konularda duyarsız kalamayacaklarını, teklifin adalet komisyonuna gelmesi halinde STK'lar, mağdurlar ve hukukçularla bu konuların tartışılarak toplumsal mutabakata varılması gerektiğini söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in açıklamalarından satır başları: 

Öncelikle şunu ifade etmek gerekiyor. Af konusu CHP'nin 24 Haziran'dan önce ya da diğer seçimlerden önce dile getirdiği konulardan biri değil. 24 Haziran'da seçime kısa bir süre kala, gündeme de önemli şekilde etki edecek şekilde MHP tarafından gündeme getirilmişti. 23 Haziran seçimlerinde ise, 31 Mart seçimlerinde İstanbul'da CHP'nin adayının küçük bir farkla seçimi kazanması, ardından YSK'nın seçimleri iptal kararından sonra bu kez de yargı reformu adı altında bir affın, bir infazda değişikliğin gündeme gelebileceğine dair AK Parti'den açıklama geldi. 

"MHP'LİLER AF TEKLİFİNİN ARKASINDA DURMADILAR"

Biz CHP olarak, geçmişten beri cezaevlerini ziyaret eden, raporlar yazan, insan hakları konusunda rapor yazan bir parti olarak cezaevlerindeki sıkışıklığın , durumun farkındayız. Biz CHP olarak, seçimlerden önce vatandaşlarda beklenti yaratılarak oy istenen bu konunun gündeme getirilenler tarafından meclise getirilmesini hep söyledik. MHP önce doğrudan af beklentisi, daha sonra af değil ama infazda değişiklik diyerek, seçimden aylar sonra tekliflerini meclise sundular. Tekliflerin arkasında durmadılar. Biz MHP'nin teklifine bütün olarak evet ya da hayır deme taraftarı değiliz. Biz bu teklifin Adalet komisyonunda enine boyuna değerlendirilmesini, STK'ların, toplumun tüm kesimlerinin düşüncelerinin alınması gerektiğini söyledik. Burada bir sorun alanı var, AK Parti 24 Haziran seçimlerinden sonra böyle bir vaadimiz yok diyerek meseleyi kesip attı. 

"EYT KONUSUNDA DA BENZER DURUM VARDI"

EYT konusunda da benzer bir durum vardı. Böyle bir durum olunca, MHP oy beklentisi için 24 Haziran öncesinde harekete geçirdiği teklifin arkasında durmadı. Adalet Komisyonunda teklif bekliyor, isteseler komisyonu çağırabilirler. Bugünkü meclis aritmetiği buna müsade ediyor. Adalet Komisyonunda kendi tekliflerini dahi konuşturtmuyorlar. Son süreçte anlaşılan o ki, kapalı kapılar ardında, sarayda yapılan hazırlıklar yapılıyor. 2. Yargı paketiyle ilgili ciddi beklenti yaratıldı. Buradan da anlaşılıyor ki, ikinci yargı paketiyle ilgili de bir değişiklik var. Örneğin orada, çocukların icra dairelerince anne babalarınca alınıp verilmesi konusuna düzenleme geleceğini Cumhurbaşkanı söyledi. İnfaz düzenlemesi yine yok, görünen o ki bu başka bir bahara bırakıldı. Af beklentisi yaratmak, diş macununu tüpten çıkarmak gibidir. Onun kendiliğinden yerine girmesi mümkün değil. Özellikle aileler ve çocukların beklentiler var.

"ŞARTLI CEZA İNDİRİMİ SİYASETEN İSTİSMARI YAPILACAK BİR KONU DEĞİL"

 Bunun karşısında bir de suçtan zarar gören kesimler ve bunların meseleye yaklaşımı var. Toplumsal mutabakat arayışı dediğimiz de bu. Af konusu, ceza indirimi konusu siyaseten istismarının yapılacağı konu değil. Siyasi partilerin oturup adalet komisyonunda bu meseleyi ele alması gerekiyor.  İnfaz rejimi konusunda hazırlıklarımız var. Bu Adalet komisyonu neden toplanmıyor. Niçin Adalet Komisyonu toplanıp hem suçtan zarar görenler, hem mahkum yakınları, hem barolar birliğini, akademiyi, hukuk fakültelerini, ceza hukukçularını neden dinlemiyoruz. Bunu yapmak için ne bekliyoruz.

ATEŞLİ SİLAHLAR DÜZENLEMESİ

Şimdi bireysel silahlanma meselesi CHP'nin ilkesel olarak üzerinde son derece hassasiyetle durduğu bir mesele. Sebebi şu, ne kadar çok silah varsa, ne kadar bireysel silahlanma fazlaysa o kadar kadın, çocuk cinayeti, o kadar çok töre cinayeti, serseri kurşunu vardır. Çehov'un anlattığı gibi, piyeste bir silah asılıysa o silah eninde sonunda patlar. Geçen hafta AKP ve MHP'nin oylarıyla duvarda asılı silah sayısını arttırdık. Bireysel Silahlanma konusunu Anayasa Mahkemesine götüreceğiz. MHP ve AK Parti bireysel silahlandırmayı arttırıyor.

EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR

Önce Sn. Erdoğan'a söyleyeyim, 50 yaşında emekli olunmaz diyor ya, siz kaç yaşında emekli oldunuz? Kendisi 46 yaşında oldu. Milletvekilliğinden oldu. EYT'ye iki eleştirisi var, kendisi 46 'da olmuş, bunlar daha sonra başka iş olursa çift dikiş olur diyor, kendisi de çift dikiş, saraydaki çoğu çift dikiş. 24 Haziran 2018 seçimlerinde tüm partiler halkımızdan oy istedi, meclise 9 siyasi parti girdi 9. Bunların üzerinde en çok uzlaştığı konu emeklilikte yaşa takılanlar. AK Parti hariç 8 partinin sözü EYT idi. AK Parti 291, Biz 298 kişiyiz. Eğer MHP, emeklilikte yaşa takılanlara verdiği sözü tutaydı, EYT ile ilgili verdikleri kanun teklifinin arkasında dursaydılar, AK Parti ile ittifak içerisinde EYT'yi çıkartalım diyenler seçimden sonra sözlerini unuttular. Sonradan bu konuda MHP, EYT'ye umut olmak yerine AKP'ye destek oldu. MHP'nin grup başkanvekili Erhan Usta sözünü tuttu. Evet oyu verdi, arkasındaki MHP'lilere de evet oyu verdirdi. İkinci oylamaya kadar Erhan Usta görevden alındı, daha sonra partisinden ihraç edildi. MHP ikinci oylamada AKP ile birlikte oy kullanarak EYT'lilere sözünü tutmadı. CHP olarak, EYT konusunda sözümüzü tutmaya devam edecek, sözlerini tutmayanları milletimize, halkımıza şikayet etmeyi sürdüreceğiz. Cumhurbaşkanlığı'nda EYT ile ilgili çalışma yapılıyordu. Bakın nasıl insanlar istismar ediliyor, İstanbul seçimlerinden sonra o çalışmalar yüzü koyun bırakıldı. Emeklilikte yaşa takılanlara yapılanlar son derece haksızdır. Kendileri 46 yaşında emekli olanlar, 50 , 52 yaşında emeklilik bekleyenleri asla eleştiremezler.