Kısa Çalışma Ödeneği Alanlar Dikkat: Emeklilik İçin Son Dakika Açıklaması Geldi

Kısa Çalışma Ödeneği alan vatandaşların emeklilik süresinin uzaması hakkında son dakika açıklaması geldi. SGK Uzmanı Uğur Aslım yaptığı açıklamada 3 ay KÇÖ alanların 60 gün daha geç emekli olacağını söyledi.

Kısa Çalışma Ödeneği Alanlar Dikkat: Emeklilik İçin Son Dakika Açıklaması Geldi

Kısa Çalışma Ödeneği alanlar dikkat.

Kısa Çalışma Ödeneği alan vatandaşları ilgilendiren açıklama geldi. Sosyal Güvenlik Uzmanı Oğuz Aslım yaptığı açıklamada, kısa çalışma ödeneğinden faydalananların sigorta primlerinde hak kaybı yaşandığını ve bu nedenle KÇÖ alan çalışanların normalden 60 daha geç emekli olacağını söyledi. 

SÜREYE BAĞLI

Kısa çalışma ödeneğinde işyeri, İŞKUR 'a ödenekten kaç ay faydalanacağını bildirir. 30 günlük kısa çalışma ödeneği için bir çalışanın parasının 20 günlük kızmını İŞKUR , 10 günlük kısmını ise işyeri öder. Sigorta ise 10 gün yatırılır. 3 ay kısa çalışma ödeneği alan bir işçinin toplamda 30 gün sigortası yatırılır 60 gün ise kalır. 

Sözcü 'den İsmail Kahraman 'a konuşan Aslım, şu ifadeleri kullandı:

"İŞKUR şirketlerden kısa çalışma ödeneği başvurusu aldığında çalışma süresinin ne kadar olacağını sorar. 45 saat olarak kabul edilen haftalık çalışma süresinin üçte bir veya üçte iki çalışma saati olup olmayacağını belirlenir. Örneğin, şirkette üçte bir saat çalışma gerçekleştirilecekse, 30 gün olan bir ayda işçinin maaşının 10 gününü şirket, kalan 20 gününü de İŞKUR öder. İşçinin sigorta primi ise şirket tarafından 10 gün olarak yatırılır. Yani 3 ay boyunca kısa çalışma ödeneğine hak kazanan işçinin emekli olması 2 ay geç olur. 3 aylık süreçte işçinin sigorta prim kaybı 40 günlük süreye tekabül eder. Ayrıca bu 40 günlük sürecin ileriye dönük borçlanma durumu da olmaz."

BORÇLANMA OLUR MU?

Ödenekten faydalanan çalışanlar ,daha sonra bu 60 günün borçlanıp borçlanmayacağını araştırdı. Oğuz Aslım, bu üsrenin borçlanamayacağını söyledi.

İŞSİZ KALMA TEHLİKESİ

Kısa çalışma ödeneği Nisan ayında başlamıştı. Temmuz ayında sona ermesi beklenen ödeme sonrası binlerce işçi işsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıya. 

Nisan ayının üçüncü haftasında işten çıkarma 3 ay yasaklanmıştı. Bu süre Temmuz ayının ortasında sona eriyor. İşten çıkarma yasağının uzatılmaması durumunda birçok çalışanın işsiz kalabileceği bildiriliyor. Ancak bu konuda bir çalışma olduğu belirtiliyor. 

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA