EYT Teklifinin Detayları ve Sigortalılara Önemli Uyarı

Emeklilikte yaşa takılanların dikkat etmesi gerekenler, sigortalıların dikkat etmesi gereken hususlar ve EYT yasasının detayları hakkında önemli bir açıklama geldi.

EYT Teklifinin Detayları ve Sigortalılara Önemli Uyarı

TBMM Sosyal Güvenlik Komisyonu Başkanı Ali Duman EYT ile ilgili önemli açıklamada bulundu.

Son dönemlerin tartışmalı konusu olan emeklilikte yaşa takılanlar meselesinde çıkmaz hala devam ediyor. Muhalefet partileri EYT için meclise kanun teklifi verirken önceki gün hükümetten bir açıklama geldi ve hükümetin gündeminde EYT'nin olmadığına yer verildi.

İbrahim Kalın, EYT'nin bugün de yarın da gündemlerinde olmadığını söyledi. Mecliste gündeme gelmesi durumunda maliyeye etkilerinin tartışılacağı ve bu yönde karar alınacağı ifade edilirken bu açıklama, on binlerce EYT mağdurunca tepki gördü.

Söz konusu yasa ile ilgili konuşan Ali Duman,"2016 ve 2018 yıllarında TBMMye sunulan emeklilikte yaşa takılanlar için hazırlanmış Kanun Teklifine göre, ilk SGK girişi 08.09.1999 ve öncesinde olanlardan, erkek ise 25 yıl zorunlu hizmet süresini ve emeklilik için gerekli prim günlerini tamamlayanlar, kadın ise 20 yıl zorunlu hizmet süresini ve emeklilik için gerekli prim günlerini tamamlayanlar bu haktan faydalanabilecekler." ifadelerini kullandı.

EĞER TEKLİF YASALAŞIRSA..

Duman açıklamasının devamında, "Bir başka deyişle, bu teklif Ekim ayında yasalaşırsa, erkek için 1993 yılı Ekim ayından önce ilk kez SGK kapsamında çalışmaya başlayanlar, kadın için 1998 yılı Ekim ayından önce ilk kez SGK kapsamında çalışmaya başlayanlar, gerekli olan 5000 ile 5975 gün aralığındaki hizmet prim günlerini tamamlamışlarsa, bu yasadan yararlanarak üç ay içinde yazılı başvuruda bulunmaları halinde emekli olabilecekler." ifadelerini kullandı.

EYT 1999 YILINDAN SONRA GELDİ

Emeklilikte yaş sorununun 1999 sonrası geldiğini söyleyerek açıklamasını sürdüren Ali Duman, "Ülkemizdeki emeklilik yaş şartı mecburiyeti 1999 yılından sonra gelmiştir. Dolayısıyla teklifte gördüğümüz üzere, sadece 1999 yılından önce SGK kapsamına alınanları dikkate almaktadır." dedi.

YAŞ ZORUNLULUKLARI YOKTU

Bu tarihten önce SGK bünyesinde çalışanların yaş sıkıntısı yaşamadığını söyleyen Duman,bu tarihten sonra yaş sorununun yaşandığını söyledi. Kanunun çıkması durumunda bu sorun ortadan bir nebze kalkacak.

SİGORTALILARIN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Ali Duman açıklamasının devamında, sigortalı personellerin dikkat etmesi gereken durumları şu şekilde sıraladı:

  • Kanunun yürürlüğe girmesiyle gereken 20 yıl ve 25 yıl gibi zorunlu hizmet süresini, SGK ilk giriş tarihinden önce askerlik vazifesini yapmış olanlar ve/veya yurtdışında çalışmış olanlar borçlanma yöntemiyle tamamlama hakkına sahip olacaklar.
  • Prim günlerinde eksik olanlar ise doğum, askerlik ve yurtdışı gibi borçlanma yöntemleriyle eksiklerini tamamlama haklarına sahip olacaklardır. Diğer yandan yaş şartı kanunundan önceki emeklilik ile alakalı kanunları incelediğimizde, ilk SGK girişleri 18 yaşından küçük olanların, 18 yaşını doldurduğu tarih SGK ilk girişi olarak kabul edilmektedir.
  • Bu durumda anlaşılıyor ki Kanun Teklifinin aynen kabulü halinde, 1975 Yılı Ekim Ayından önce doğan erkekler ile 1980 Yılı Ekim Ayından önce doğan kadınlar bu Kanundan yararlanarak emekli olabileceklerdir. Kanun Teklifinin değiştirilmesi ya da yeniden düzenlenmesi halinde güncel detaylarını yeniden değerlendireceğiz.

Kamubulteni.com | Ankara