EYT'nin Çıkması Zor-Çıksa Bile..

Emeklilikte yaşa takılanlar için hazırlanan tasarının TBMM'den geçmesi zor görünüyor. Tasarı geçse bile bazı vatandaşlar EYT'den faydalanamayacak.

EYT'nin Çıkması Zor-Çıksa Bile..

Posta 'dan Ekrem Sarısu, bugün kaleme aldığı yazısında EYT ile ilgili önemli sorulara yanıt verdi.

Sarısu, kaleme aldığı yazısında EYT'nin çıkmasının zor olduğu, çıksa bile herkesi kapsamayacağını söyledi. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada gündemlerinde emeklilikte yaşa takılanların olmadığını ancak tasarının gelmesi durumunda maliyeye maliyetinin ne olacağını inceleyeceklerini ve kararlarını bu şekilde vereceklerini söylemişti. EYT için Erdoğan 'ın da dün yaptığı açıklamasının ardından hükümetin kapısı kapandı. Ancak muhalesef partileri birleşirse EYT çıkabilir. 

Tabi EYT meclisten geçerse Cumhurbaşkanı Erdoğan 'ın önüne onaylanmak üzere gidecek. Erdoğan 'ın TBMM'den geçmesine rağmen ret hakkı var. Erdoğan onaylamazsa tasarı meclise yeniden gelir.

Yasa çıksa da her sigortalının yararlanması söz konusu değil. Örneğin; askerliğinizin tamamını borçlansanız da 25 yıllık sigortalılık sürenizi doldurmadığınızdan sizi kapsamayacak.

Soru: 27 Temmuz 1973 doğumluyum. bağkur’a girişim 1 Şubat 1996.askerliğimi 19 ay olarak yaptım.askerliğimi ödersem veya ödemezsem ne zaman emekli olabilirim?

Cevap: Askerliğinizi bağkur başlangıç tarihinden önce yapmış olmalısınız.ara vermeden prim ödemişseniz, prim ödemenize 1 Şubat 2021’e kadar devam ederek priminizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 56 yaşınızı dolduracağınız 27 Temmuz 2029’da emekli olabilirsiniz. askerliğinizin iki ayını borçlanmanız halinde, 1 aralık 2020’ye kadar prim ödemeye devam ederek priminizi 25 tam yıla tamamlamanız şartıyla, 55 yaşınızı dolduracağınız 27 Temmuz 2028’de emekli olmanız da mümkün.

Kamubulteni.com  |  Ankara