EYT'de 5 Alternatif Çıkartılabilir Diyen Usta: "Hiç Prim Ödemeden Emekli Olanlar Var"

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın bütçe görüşmesinde konuşan Erhan Usta, EYT konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

EYT'de 5 Alternatif Çıkartılabilir Diyen Usta: "Hiç Prim Ödemeden Emekli Olanlar Var"

Son dakika: TBMM'de EYT çıkışı.

Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Aile, Çalışma ve sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın bütçesi görüşülüyor. Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bakan Zehra Zümrüt Selçuk 2021 yılının bütçesini sundu. Bakan'ın sunumu sonrası Milletvekillerinin konuşma sırası geldi ve vatandaşlardan gelen talepler dile getirildi. Şüphesiz ne çok talep gelen konu ise Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusu oldu. Samsun Milletvekili Erhan Usta, EYT konusunu komisyonda dile getirdi ve bazı çözüm önerilerini sundu. EYT'nin nasıl çözüme kavuşturulabileceği konusunda önemli konulara parmak bastı. 

"Şimdi, gelelim emeklilikte yaşa takılanlar konusuna Sayın Bakanım." diyerek sözlerine başlayan Usta, son rakam itibarıyla 5.3 milyon kişinin yaşa takıldığı için emekli olamadığını söyleyerek açıklamasında şunları söyledi: "Yani normal sigorta süresini doldurmuşlar, yaştan dolayı bekliyorlar. Şimdi, tamam “Genç emekli olmasın.” diyorsunuz, olmasın fakat bir taraftan da bakıyorsunuz bu insanlara, 10 bin gün prim yatırdığı hâlde bekleyen insanlar var. Yani bunlara hiç mi çözüm getirmeyeceğiz?"

"DEVLET GENÇSİN, İŞVEREN YAŞLISIN DİYOR"

"Şimdi, devlet diyor ki “Gençsin, emekli olamazsın” işveren diyor ki “Yaşlısın, çalışamazsın.” Ya, bu insanları açlığa mı mahkûm edeceğiz? Ya, buraya bir çözüm getirilmesi lazım. Yani bunula ilgili Mecliste bir sürü önerge verildi, işte benim görevden alındığım gün bir tanesi kabul edi lmişti sonradan reddolundu. Yani hakikaten, burada tekraren söylüyorum: Bu konu Meclisin bir araştırma komisyonu kurarak çalışması gereken bir konudur. Niye böyle bir konudur? Çünkü bu konuyu ne hükûmet tek taraflı çözebilir, ne muhalefetin dediğiyle olur, ne mağdurun dediğiyle olur, ne efendim işverenin. Yani toplumun bütün kesimleri yan yana gelip buradan bir çözüm seti çıkarması lazım."

"BEŞ ALTERNATİF ÇIKARTABİLİRSİNİZ"

"Beş alternatif çıkartabilirsiniz; kimisi işte maaşını kademeli alma olur, maaş almaz sağlık yardımı yapılır, şu olur, bu olur. Devletin imkânlarıyla birlikte düşünülüp, bunlardan bir tanesiyle çözülmesi lazım ama emeklilikte yaşa takılanlar konusuna kulak tıkamak yanlıştır. Emeklilikte yaşa takılanlar konusu… Bu haklı bir taleptir, onu ifade edeyim. Yani, şimdi -normalde bir siyasetçinin bunu söylememesi lazım ama ben söyleyeceğim - bu ülkede hiç prim ödemeden milyonlarca insanı emekli eden bir sistem, on bin gün prim ödemiş bir adama “Sen bekleyeceksin, emekli olacaksın.” diyemez, ülkenin böyle bir hakkı yok."

"HİÇ PRİM ÖDEMEDEN EMEKLİ OLANLAR VAR"

"Bakın, hiç prim ödemeden emekli olan milyonlarca insanımız var bizim, helali hoş olsun, verdik parayı ama onlara bu kadar cömert olurken çalışan insanlara niye bu kadar cimri oluyoruz ve böyle bir konuya niye kulağımızı tıkıyoruz, bu anlaşılabilir bir şey değil ve neredeyse bütün siyasi partilerin de bu sorunu çözmeye yönelik topluma verdiği vaatler var. Siyasetçiler vaatlerinin arkasında durmak durumundadır."

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA