Erken Emeklilik Fırsatı!

Erken emekli olmak isteyen Bağ-Kur’lular için önemli bir adım atılmak istenmektedir. Esnaf ve Sanatkar, vergi mükellefi olduğu yıldan itibaren Bağ-Kur’lu olmak zorundadır. Fakat geçmiş yıllarda oda sicil kaydı veya vergi mükellefi olmasına rağmen bugün Bağ-Kur’lu yapılamayan binlerce kişi bulunmaktadır. Bu durumda olan esnaflara yönelik çalışmalar başlatılmış oluyor. Eğer bu yasal düzenleme yapılıp yasa halini alırsa geriye dönük olan borçlanma yapılmış olunacak. Prim eksiği olan esnaf para yatırıp emekli o

Erken Emeklilik Fırsatı!

Esnaf ve sanatkarlar, vergi mükellefi olduklarında Bağ-Kur’lu olmaları zorunlu olmaktadır. Vergiden muaf tutulan kişilerde meslek kuruluşlarına kayıtlı olmaları durumunda Bağ-Kur’lu olmaları zorunlu hale getirilmişti. Genel olarak esnaf kişi, yapılan yasaya göre; bu tarihten başlayarak Bağ-Kurlu sayılır. Fakat geçmiş tarihlerde meslek odasına veya vergi mükellefi olan kişi esnaf siciline kayıtlı olmasına rağmen bugün Bağ-Kurlu olamayan binlerce esnaf bulunmaktadır.

Sigorta kaydı bulunmayan ve mağdur halde olan esnaf ve sanatkarlar senelerden beri emekli olmayı ve eksik olan primlerini yatırmayı beklemektedirler. Geriye dönük olarak eksik olan primleri yatırıp bir an önce emekli olmayı istemektedirler.

İki Kritik Tarih Bulunuyor

Posta gazetesinin yapmış olduğu habere göre, esnafların geriye dönük olan kayıtlarını engelleyen iki tarih söz konusu olmaya başlandı. Süre içerisinde Bağkur’a tescil ve kayıt yaptırmayan insanların geriye dönük kayıt ve tescil kayıtlarını önleyen kanun 2 Ağustos 2003 yılında yasa halini aldı. 4 Ekim 200 yılında Bağ-Kur’a tescil ve kayıt işlemini yaptırmayan insanların sigorta ve hak yükümlülüğü 4 Ekim 2020 yılından itibaren başlatılması hükmü alınmış oldu.

İkinci Milat 2008’de

1 Ekim 2008 yılında kanun halini alan sosyal güvenlik formu ile Bağ-Kur’a kayıt işlemini yaptırmayan esnaf ve sanatkar insanların sigortalılık hak ve yükümlülüğünün 1 Ekim 2008 yılından başlatılması hüküm altına alınmış oldu. Fakat 4 Ekim 2000 yılı ile 1 Ekim 2008 yılları arasında olan sürelerin kazanılması amacıyla da bir hak verilmiş olundu.

Burada asıl neden 1 Ekim 2008 yılından önceki dönemle ilgili. 1 Mayıs 1983 yılında Gelir vergisi mükellefi olup bir işe başlayan insan bugüne kadar Bağ-Kur’a tescil ve kayıt işlemini yaptırmayan 1964 doğumlu olan insan bugün başvurusunu yapmış olursa sigortalı olma durumu 1 Ekim 2008 yılından başlatılmış oluyor.