Emekliler Sendika Kurabilir mi? 13 Milyon Emeklinin Beklediği Karar Geldi

Milyonlarca emekliyi yakından ilgilendiren sendika kararı geldi. Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 29. Hukuk Dairesi, emeklilerin sendika kurma hakkının olduğuna hükmetti.

Emekliler Sendika Kurabilir mi? 13 Milyon Emeklinin Beklediği Karar Geldi

Emeklileri ilgilendiren sendika kararı.

13 milyondan fazla emekliyi ilgilendiren karar İstinaf'tan geldi. Edinilen bilgilere göre Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 29. Hukuk Dairesi, Sosyal Haklar Avrupa Komitesi’nin sosyal şart anlamında ‘çalışanlar’ kavramını yalnızca aktif çalışma yaşamındaki çalışanlarla sınırlı tutmadığını belirterek, emeklilerin sendika kurma haklarının bulunduğunu belirtti ve bu şekilde kararaa hükmetti. 

ANKARA VALİLİĞİ: YASAYA AYKIRI

Türkiye genelinde birçok şehirde çok sayıda emekli bir araya geldi ve bir sendika kurma kararı aldı. Sosyal, toplumsal, ekonomik, hukuksal ve siyasal haklarını korumak, geliştirmek ve emekliler arsındaki dayanışmayı güçlendirmek için Ankara 'da Tüm Emekliler Sendikasını kurma kararı aldı. Kurulan bu sendikaya Ankar Valiliği karşı çıktı ve sendikanın kurucularının emekli olduğunu, bu nedenle bunun yasaya aykırı olduğunu belirtti. Valilik, söz konusu sendikanın fiilen çalışanların kurucu isimlerinin ve belgelerinin 1 ay içerisinde bildirilmesi gerektiği belirtti. Ancak istenen belgelerin bildirilmediği gerekçesiyle sendikanın kapatılması için Ankara Valiliği dava açtı. 

Ankara 34. İş Mahkemesi'nde görülen davada emeklilerin sendika kurma hakkına sahip olmadığına ve söz konusu sendikanın kapatılması gerektiğine hükmedildi. Sendikanın avukatı Cemalattin Gürler, 34. İş Mahkemesi tarafından verilen söz konusu kararı  istinafa götürdü ve istinaf başvurusunu inceleyen Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 29. Hukuk Dairesi, sürpriz bir karara imza atarak emeklilerin sendika kurabileceğine hükmetti.