Çalışan Annelere Erken Emeklilik Fırsatı: Bu Detayları Kimse Bilmiyor!

Emekli olabilmek için yaş, prim ödeme süresi ve prim ödeme günü koşullarını sağlamanız gerekmektedir. Ancak çalışan kadınlar, iş ve aile hayatını birleştirirken çok fazla sorumluluk üstlenmek zorunda kaldıkları için hayatlarının belirli dönemlerinde işlerine ara verebilmektedirler.

Çalışan Annelere Erken Emeklilik Fırsatı: Bu Detayları Kimse Bilmiyor!

Bu ara verme bazen doğum sürecinden kaynaklanabilir. Bu durumda prim ödeme vadesi ve yaşı geçmiş olmasına rağmen prim ödeme gün sayısı eksik kalır. Burada anne, gün sayısı açığını çocuğu aracılığıyla kapatma imkanı sağlanıyor.


Staj Öne Çekiyor
Sigortalı kadınlar doğum borçlanmasıyla emeklilik için prim ve zaman kazanabiliyor.. Çocuğa bağlı borçlanmalar, staj sigortası gibi ayrıntılar kadınların daha erken emekli olmasını olanak sağlıyor.Normal şartlarda emeklilik hesabında staj başlangıcı ve stajda geçen süreler dikkate alınmıyor. Ama doğum borçlanmasında bu süreler geçerli sayılıyor.Bu yüzden anneler eğer stajın başladığı tarihten sonra doğum yapmışlarsa, bu doğumları 3 çocuğa kadar borçlanabiliyor.

Milyonların beklediği düzenleme! Maaşa zam ve ikramiyelere artış yolda
2160 Gün Prim İmkanı
3 çocuğa kadar borçlanarak 2160 gün prim kazanılabilir. Sigortalı, doğumdan sonra 8 hafta, çoğul gebeliklerde 10 hafta ve doğumdan 3 hafta öncesine kadar çalışırsa, doğum izni dahil toplam 2 yıl borçlanabiliyor.Sigortalı, doğum nedeniyle çalışma imkânını yitirdiğinde 3 katına kadar 2 yıl (toplam 6 yıl) süre borçlanabiliyor.. Bu yıl en düşük doğum borçlanması bedeli günlük 53.38 lira. 1 çocuk (720 gün) için 38 bin 433 lira, 2 çocukta (1440 gün) 76 bin 867 lira ve 3 çocuk (2160 gün) için de 115 bin 300 lira ödeniyor.

Milyonların beklediği düzenleme! Maaşa zam ve ikramiyelere artış yolda
Esnaf Annelerde Bu Fırsattan Faydalanabiliyor
Eskiden sadece SSK'lılar doğum borçlanmasından hak kazanırken, şimdi bu hak memur ve esnaf  olan annelere tanınmıştır. Ayrıca evlat edinen anne ve çocuğunu evlatlık veren anne, doğum borçlanması yapabiliyor.. Sigortalı kadınlar, evlat edindikleri 2 yaşından küçük çocukları için doğum borçlanması hakkına sahip oluyor.Borçlanma , evlat edinme tarihinden itibaren başlar. Aynı şekilde doğum yaptıktan sonra çocuğunu evlatlık veren annenin de doğum borçlanma hakkı olabilir.


Eğer Engelli  Durumundaysa
Sürekli Başkası tarafından bakıma muhtaç derecede ağır engelli çocuğu olan annelerinde erken emeklilik imkanı bulunuyor. Bu durumdaki kadınların 1 Ekim 2008 sonrası çalıştıkları her gün, 1.25 gün olarak hesaplanıyor. Çocuğun bakımını üstlenen kadınların primi artarken, emeklilik yaşı da öne çekiliyor. 1 Ekim 2008’den itibaren prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, emeklilik yaş sınırlarından indiriliyor.