Aldığınız Maaş Yetmiyor Mu? Peki SGK'nın Aynı Anda 3 Maaş Verdiğini Biliyor Muydunuz?

A'dan Z'ye hemen her şeyin her geçen gün biraz daha pahalı olduğu bu dönemde sosyal güvenlik kurumundan (SGK), çift maaş alınması hususu gündeme geldi. Vatandaşlar tarafından SGK'dan birden fazla maaşın alınıp alınmayacağı hususu araştırılıyor. SGK'dan çift maaş alınması mümkün mü? SGK'dan kimler çift maaş alabilir? Birden fazla maaş nasıl alınır? Tüm bu soruların cevaplarını ve çok daha fazlasını haberimizin ayrıntılarında bulabilirsiniz...

Aldığınız Maaş Yetmiyor Mu? Peki SGK'nın Aynı Anda 3 Maaş Verdiğini Biliyor Muydunuz?

SGK'dan Çift Maaş Almak Mümkün Mü?


Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), kazanılmış bir hakkın sürekliliğini sağlamaktadır. Bu durum, günümüzde bazı vatandaşların kurumdan 2 maaş birden alabilmesine imkan tanımaktadır. Fakat SGK'dan çift maaş almak amacıyla bazı koşulların yerine getirilmesi gerekir. SGK mevzuatları gereğince belirli kriterlere haiz olan kişiler müracaat işlemlerini gerçekleştirerek birden fazla maaş alabiliyor.

SGK'dan Çift Maaş Nasıl Alınır?


Bütün sigorta kollarında SGK'dan çift maaş alınması mümkündür. Yani bir başka deyimle sosyal güvenlik kurumunun hangi sigorta sistemine bağlı bulunduğu fark olmaksızın gerekli koşulların yerine getirilmesi durumunda kurumdan her ay çift maaş alınması mümkündür. Bu açıdan bakıldığında sosyal güvenlik kurumundan çift maaş alınmasına yönelik çeşitli örnekler mevcuttur. Buna göre SSK (4A), hayatını kaybetmiş eşinden dul aylığı ya da hayatını kaybetmiş anne ya da Babasından yetim aylığı alabiliyor. Böylece SSK emeklilik maaşının haricinde sosyal güvenlik kurumundan yetim ya da dul aylığı alarak, kurumdan her iki maaşın birden alınması mümkün olmaktadır.

Bu noktada sigorta kolonun farklılıkları ise arınacak olan ikinci maaşın ne kadar olacağını karşımıza çıkarmaktadır. Bunun sebebi ise SGK, emekli vatandaşın hayatını kaybeden eşinin 4A ya da 4B emeklisi olması halinde emekli maaşının %50'si kadarını 2 maaş alacak şekilde alabiliyor. Eğer ki hayatını kaybeden eşi, 4C yani bir başka deyimle emekli sandığı emeklisi ise o halde maaşının %75'lik bölümünü ikinci bir maaş olarak alabiliyor.

SGK'dan 3 Maaş Almak Mümkün  Mü?


SGK'dan gerekli koşulların oluşması halinde vatandaşın çift maaş yerine 3 maaş alması da aynı zamanda mümkün olabilmektedir. Buna göre sosyal güvenlik kurumundan emekli olan bir kadın, BAĞ-KUR’dan emekli olan eşinden dul aylığı almak suretiyle sosyal güvenlik kurumundan 2 maaşını alabiliyor. Diğer taraftan kişinin emekli sandığından emekli olan babasından ya da annesinden doğan yetim aylığı hakkı da bulunuyor ise eğer kurumdan üçüncü bir maaş alma hakkı da böylece doğuyor.