AK Parti'den Açıklama: "Ortalama Emekli Aylığı 2800 Lirayı Aşmış Durumda"

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk , TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı açıklamada emekli maaşlarına ve bayram ikramiyelerine değindi.

AK Parti'den Açıklama: "Ortalama Emekli Aylığı 2800 Lirayı Aşmış Durumda"

AK Parti'den emekli maaşları açıklaması.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, TBMM Genel Kurulu'nda emekli maaşlarına yapılan zamlar ve iyileştirmelere değindi. Bakan Selçuk , "Ülkemizde 2002 yılında emekli sayımız 6,5 milyon civarındaydı. 2020 yılı Eylül ayı itibarıyla ise bu rakamımız 13 milyonu aşmış durumda. Emekli aylığı ödemelerinin gayri safi yurt içi hasılaya oranlarına baktığımız zaman, 2002 yılında emeklilerimizin gayri safi yurt içi hasıladaki payı yüzde 4,6’ydı; yani yüzde 5’in altındaydı. Şu anda, yine, 2020 yılı yıl sonu tahmini itibarıyla bu rakamın yüzde 7,1 olmasını öngörüyoruz. Dolayısıyla, emeklilerimizin gayri safi yurt içi hasıladan aldıkları pay artmış durumda." dedi.

"Yine, emeklilerimiz iktidarımızda hep önceliklerimiz arasında oldu ve onların şartlarını iyileştirmek için her daim gayret ediyoruz." diyen Bakan Selçuk, "Emekli olduktan sonra ticari faaliyet yürütenlerin aylıklarından kesilen sosyal güvenlik destek primini önce yüzde 15’ten yüzde 10’a indirdik, sonra da kaldırdık. Yine, böylelikle emekli aylıklarında yüzde 15’lik iyileştirme yapılmış oldu." dedi.

ORTALAMA EMEKLİ MAAŞI 2800 LİRA

Ortalama emekli maaşına değinen Bakan Selçuk, "2018 yılında Ramazan ve Kurban Bayram’larında yılda 2 bayram için 1.000’er lira bayram ikramiyesi de vermeye başlamıştık. 2020 yılında ödenen toplam bayram ikramiyesi de 22 milyar lirayı aşmış durumda. En düşük emekli aylığımız önce 1.000 liraya daha sonra da 2020 yılında yapılan düzenlemeyle de 1.500 liraya çıkarıldı. Dolayısıyla seyyanen ve oransal yapılan artışları da göz önüne aldığımız zaman son on sekiz yılda reel olarak yüzde 46 ile yüzde 300 arasında bir artış sağlamış olduk. Ortalama emekli aylığı tutarı bayram ikramiyesi de dâhil olmak üzere 2.800 lirayı aşmış durumda." dedi.