25 yıl Evli Kalanlara 2500 TL Maaş

20 yıldan fazla evli kalan ve 50 yaşını tamamlamış ev hanımlarına emeklilik hakkı doğuyor. Konuyla ilgili kanun teklifi meclise sunuldu. İşte detaylar..

25 yıl Evli Kalanlara 2500 TL Maaş

20 yıldan fazla evli kalan ev hanımlarına emekli olma hakkı doğuyor. TBMM´ye sunulan kanun teklifinde şu ifadelere yer verildi;

"Teklif ile; evliliklerinde en az 25 yılını tamamlayan ve 50 yaşını doldurup hiçbir şekilde aylık ve gelir almaya hak kazanmamış sigortalı olmayan kadınların sigortalılık yönünden belli süreler için borçlanarak yaşlılık aylığı almaya hak kazanmaları amaçlanmaktadır."

Kanun teklifi TBMM'ye Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu ve Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer tarafından verilirken, gerekçeler için şunlar söylendi:

“Ülkemizde TÜİK verilerine göre 2019 Mart ayı itibarıyla 11 milyonun üzerinde ev hanımı bulunmaktadır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu da dahil olmak üzere ev hanımlarını bir sigortalılık statüsüne alan hiçbir kanun ve düzenleme bulunmamaktadır. Toplumsal düzenimiz açısından en ağır görev ve sorumlulukları yerine getiren ev kadınlarının güçlendirilmesi, dezavantajlı durumdan çıkarılması, sosyal yönlerinin güçlendirilmesi ile eşitlik gibi en temel insanı normlar gözetilerek bir hakkın teslim edilmesi gerekmektedir.

Bu nedenle ev kadını olan vatandaşlarımızın emekli aylığı alabilmesi için herhangi bir şekilde sigortalı olarak çalışmamaları ve sosyal güvenlik sisteminde kaydı olmamasına kaydıyla emeklilik aylığı alabilmeleri için bu düzenleme yapılmıştır. “

Teklif şu an da TBMM komisyonunda görüşülmek üzere bekliyor. Önümüzdeki günlerde de gündeme gelip onaylanması bekleniyor.