Zincir Marketlere Yeni Düzenleme ‘Satamayacaklar’

Zincir marketlerle ilgi yeni yasanın TBMM’ye gelmesi bekleniyor. Düzenleme kapsamında zincir marketler; beyaz eşya, kırtasiye malzemeleri, elektronik eşya, ev tekstili, nalburiye ve hırdavat satışı yapamayacak.

Zincir Marketlere Yeni Düzenleme ‘Satamayacaklar’

TESK Başkanı Bendevi Palandöken tarafından önceki günlerde açılan zincir marketlerin bazı ürünleri satamaması konusu yeniden gündemde. Birkaç düzenleme ile meclise gelmesi planlanan yasada küçük esnafın korunması amaçlanıyor. Konunun aciliyetinden dolayı birkaç maddelik mini bir plan dahilinde meclise gelmesi beklenen yasanın içeriğinde zincir marketlerin beyaz eşya, kırtasiye malzemeleri, elektronik eşya, ev tekstili, nalburiye ve hırdavat gibi ürünlerin satışını yapamayacak olması var.

’Esnaf, zincir marketlerle baş edemiyor’’

AK Parti ekonomi kurmayları küçük esnafın zincir marketler karşısında etkilenmesine izin vermeyeceklerini belirtti. ‘’ Sektör temsilcileri öncelikle bu taleplerinin karşılanmasını istiyor. Artık esnaf, zincir marketlerle baş edemiyor. Rekabet edemiyorlar. Çünkü zincir marketler gidip tarladan ürünü alıyor; aracı yok, getirip rafta satıyor. Veya mesela bir süt fabrikası ile anlaşıyor. 'Sadece bana üreteceksin' diyor. Fiyatı belirliyor. Üretim sadece o market zincire yapılıyor. Üretici de bir anlamda bunlara mahkûm oluyor. Küçük esnaf ise aracılardan alıyor. Nasıl rekabet edecek? Her sektör etkileniyor, zincir market elektronik eşya satıyor, karşı dükkânda aynı ürünleri satan esnaf etkileniyor. Bunlara izin verilmeyecek’’ dedi.

''Cep telefonu, beyaz eşya ve sigara her yerde satılamayacak''

Türkiye gazetesinin haberine göre belli ürünler için satış yasağı getirilmesinin 'serbest ticareti engelleyeceğine' yönelik eleştirilere karşı ise AK Parti kurmayları "Devletin vatandaşını, özellikle korunmaya ihtiyacı olan kesimleri gözetmek gibi bir sorumluluğu var. Sınırlama ve kriter koyabilir. Bu serbest ticarete uygun olmayan bir durum olmaz. Bazı ürünlerde satış kıstası olacak. Cep telefonu, beyaz eşya ve sigara, özellikle bunlar her yerde satılamayacak. 100 metrekarelik yerde buzdolabı satıyor. Bunu yapamayacak. Ama 5 bin metrekarelik bir alan varsa belli ürün gamları olabilecek. Ama burada bakıyorsunuz, zincir marketlerin en büyüğü 400 metrekaredir. Buralarda kesinlikle ürün sınırlamaları olacak" değerlendirmesini yaptı.