Zeytinyağında Fiyat Artışı Durdurulamıyor, Fırsatçılar Da Boş Durmadı

Dünyada etkisi altına alan kavurucu sıcaklar zeytin üretimini azalttı. Bu da zeytinyağı fiyatlarına yansıdı. Zeytinyağında üretici market makası açıldı. 5 kat artan fiyatlar da fırsatçıların iştahını kabarttı. İç piyasada krizi fırsat bilenler çeşitli hileler uygulayarak taklit zeytinyağı üretip, online ortamda ucuz satmaya başladı. Uzmanlardan, sahte zeytinyağı uyarısı geldi.

Zeytinyağında Fiyat Artışı Durdurulamıyor, Fırsatçılar Da Boş Durmadı

Zeytinyağı üretimi bu yıl yaşanan sıcaklıklar nedeniyle azalınca dünyada yağ kriz patlak verdi. Türkiye de ihracata kısıtlamalar getirince zeytinyağı fiyatları da tırmanışa geçti. İç piyasada kriz fırsatçıları vakit kaybetmeden hileli ürünleri piyasaya sürmeye başladı. Bazı hileler uygulayarak taklit zeytinyağı üretip, online ortamda ucuz fiyatlar görülürken uzmanlardan da taklit ve hileli ürün uyarısı geldi.

Zeytinyağı Üreticide 168, Markette 900 Lira


Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar internet üzerinden satılan taklit ve tağşiş ürünlerin sağlığı tehdit etmesi konusunda açıklamalarda bulundu. Bayraktar, zeytinyağı fiyatının üreticide 168 lira, markette ise 900 lira olduğunu söyledi.

Üretici Market Makas Aralığı Dudak Uçuklatıyor


E-ticaret üzerinden yapılan zeytinyağı satışlarına dikkati çeken Bayraktar, “Farklı adlar altında satılan 5 litrelik zeytinyağı fiyatları e-ticarette 350-500 lira arasında değişmektedir. Son yaptığımız Ağustos ayı fiyat çalışmamızda alınan zeytinyağı üretici fiyatı 168 lira, market fiyatı ise 900 liradır. Kamuoyunda bilinen markaların 5 litrelik zeytinyağı fiyatları 900 lira ile 1400 lira civarlarındadır. Zeytinyağı fiyatları üretim düşüklüğü yüzünden Avrupa’da ve Türkiye’de rekor kırarken, özellikle e-ticaret yoluyla satılan zeytinyağı fiyatlarının bu kadar düşük olması akıllara taklit ve tağşişi getirmektedir. Zeytinyağı Akdeniz ülkelerinde üretilen, içerdiği fonksiyonel nitelikteki bileşenler nedeniyle ön plana çıkan ve en fazla taklit ve tağşiş uygulanan gıda maddelerindendir” ifadelerini kullandı.

“Sahte Zeytinyağını Anlamak Çok Zor”


İç piyasalarda taklit ve tağşiş mücadelesinin devam ettiğini belirten TZOB Genel Başkanı Bayraktar, “Zeytinyağı tüketici satış fiyatlarının yüksek olması nedeniyle çeşitli hileler uygulayarak fiyatların düşürülmesi hem ekonomik hem de sağlık açısından büyük sorunlar oluşturmaktadır. Tüketicilerin satın aldığı zeytinyağının sahte olup olmadığını anlaması ne yazık ki çok mümkün değildir. Tüketiciler aldıkları yağı rengine, kokusuna ve tadına bakarak değerlendirebilir olmalarına rağmen, zeytinyağının hileli olup olmadığı ancak belirli laboratuvar testlerinin yapılmasıyla anlaşılabilir. Bu nedenle tüketicilerimiz yağlarını güvenilir satış yerlerinden ve markalardan almalıdır” diye konuştu.

Zeytinyağı Hilesi Hayrete Düşürüyor, İçinde Yok Yok


Yapılan denetimler sonucunda uygulanan cezai işlemlerin caydırıcı olmasını, zeytinyağı satışındaki sahtekarlığın önlenmesi gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“Bu durumda en büyük zararı tüketiciler görmektedir. Tüketiciler zeytinyağı diye litresine 80-100 lira ödediği yağın aslında çok daha ucuz olan pamuk yağı, kanola, aspir yağı olduğunun çoğu zaman farkında bile olmamaktadır. İnternet üzerinden, nerede üretildiği, stoklandığı belirlenemeyen ve insan sağlığı için tehdit teşkil eden bu ürünleri Tarım ve Orman Bakanlığı takip etmeli ve denetlemelidir. Yapılan denetimlerinin sıkılaştırılması, ceza alanların kamuoyuna duyurulması ve caydırıcı olması büyük önem taşımaktadır.”