Zam Geldi: Market Poşetleri Artık 25 Kuruş Değil

Marketlerde alış veriş poşetleri geçtiğimiz yıldan bu yana 25 kuruşa satılıyordu. Bugün yayımlanan kararda poşetlere yüzde 22.58 oranında zam yapıldı.

Zam Geldi: Market Poşetleri Artık 25 Kuruş Değil

Geçtiğimiz yıl poşetler ücrete bağlanmıştı.

Çevre kirliliğinin önüne geçmek, plastik kirliliği en aza indirmek için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni bir uygulamaya gitmiş ve marketlerde ücretsiz verilen poşetlerin 25 kuruştan satılması gerektiğine karar vermişti. Kararın uygulanmasının ardından poşet kullanımı ciddi oranda azalmıştı. 

Geçtiğimiz yıldan bu yana 25 kuruşa satılan poşetler , 1 Ocak 2020 tarihinden sonra zamlandı. Yeniden değerlendirme oranı olan yüzde 22.58 oranında zamlanan poşetler , bundan sonra marketlerde 30 kuruşa satılacak. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe gire, Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliği 'nde söz konusu zam ile ilgili detaylara yer verildi.

Resmi Gazete 'de yayımlanarak yürürlüğe giren söz konusu yönetmelikle 2872 sayılı Çevre Kanununun ek-1 sayılı listesinde yer alan ve çevreyi kirleten atıklar için tahsil edilen geri kazanım katılım payı tutarlarına yeniden değerleme oranı kadar artış yapılacağına yer verildi.

Bilindiği üzere 2019 yılı için yeniden değerlendirme oranı  yüzde 22.58 olarak çıkmıştı. yılbaşından sonra vergi harç ve cezalara (MTV hariç) yüzde 22.58 'lik zam yapılmıştı.

POŞET YENİ ÜCRETİ

Bu karara göre poşetler artık marketlerde 30,6 kuruşa satılacak. Bu ücret 30 kuruş seviyesinde sabit tutuldu. Bu poşetlerin yanı sıra araba lastikleri, piller, bitkisel ve madeni yağlar, aküler,  elektrikli ve elektronik eşyalar, ilaç ve içeceklerin konulduğu plastik, cam, kağıt ve ahşap ambalajların fiyatlarına da zam yapılacak.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre bu listede yer alan atıklardan sadece poşetler için tüketicilerden katkı payı alınıyor. Diğer ürünlerin katkı payı ise şirketlerden tahsil ediliyor.

POŞET PARASININ 18 KURUŞU BAKANLIĞA

Bugün yapılan zamla birlikte poşeten alınacak 30 kuruşun 18 kuruşu Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gidecek. Kalan 12 kuruş ise marketlerle Hazineye gidecek. 

Peki sizce ücretli poşet uygulaması doğru mu? Poşet fiyatı ne kadar olmalı? Aşağıdaki yorum kısmından düşüncelerinizi yazabilirsiniz.