Yurtdışı Alışverişlerinde Yeni Sistem Alışveriş Daha da Zorlaşıyor

Resmî Gazetede yayımlanan yeni kararla birlikte yurt dışından getirilen eşyalara uygulanan gümrük vergisinin oranı artırıldı.

Yurtdışı Alışverişlerinde Yeni Sistem Alışveriş Daha da Zorlaşıyor

1 Mayıs 2022’den itibaren Avrupa Birliği ülkeleri dışından alışveriş yapacaklar için gümrük vergisi yüzde 20’den yüzde 30’a çıkarıldı.

Pandemi ile beraber online alışveriş sitelerinde yapılan alışverişlerin arttığına değinen Gümrük ve Dış Ticaret Danışmanı Hakan Uçak, “Bu durum aynı zamanda da bireysel ithalatı artırdı. Yapılan düzenlemenin bireysel ithalatın azaltılmasına yönelik olduğunu söylememiz mümkün. Zira halihazırda 1500 Euro’ya kadar uygulanan maktu vergi sınırı 150 Euro’ya düşürülüyor. Durum böyle olunca eşyanın çeşidine göre değişkenlik göstermekle birlikte, bireysel ithalat yapanların daha fazla vergi ödeyeceği sonucuna ulaşıyoruz dedi.

Yapılan düzenleme ile alışverişin daha da zorlaşacağına değinen Uçak; Eşyanın çeşidine göre Gümrük Vergisi, İlave Gümrük Vergisi, Özel Tüketim Vergisi ve Katma Değer Vergisi gibi vergiler ödenecek. Bu durumun da bireysel ithalat yapanlarda vergi yükünü artıracağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Uçak’ın açıklamasından öne çıkanlar;

Son yıllarda uygulanan ilave gümrük vergilerinin kapsamının genişlemesi nedeniyle, AB dışından yapılan bireysel ithalatlarda uygulanan tek ve maktu verginin yüzde 30 olarak belirlendiğini düşünüyorum.”

‘’Her ürün hızlı kargo yoluyla ithal edilemiyor. Örneğin ithali yasak olan bir eşya hızlı kargo yoluyla da ithal edilemez. Bu nedenle gümrük mevzuatının izin verdiği eşyalar bireysel ithalata konu edilebiliyor. Kozmetik, takviye edici gıdalar, tütün ve alkol cinsi eşyaların hızlı kargo kapsamında ithaline izin verilmiyor.

Yeni düzenleme hayata geçtiğinde, 1000 Euro değerindeki oyun konsolunun ithalatında 200 Euro İlave Gümrük Vergisi, 240 Euro Özel Tüketim Vergisi ve 259,20 Euro Katma Değer Vergisi anında ödenecek. İthalde tahsil edilen İlave Gümrük Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi, üzerinden de Katma Değer Vergisi hesaplanıyor. Bu nedenle toplamda 1.699,20 Euro’ya bu eşya ithal edilmiş olacak.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /