Yumurta Fiyatlarına Bir Zam Daha Geliyor

Yumurta üreticileri yaptıkları açıklamada yumurta üretiminde yaşanan krize değinerek yeni zamların yolda olduğunu belirtti.

Yumurta Fiyatlarına Bir Zam Daha Geliyor

Son zamanlarda yumurta üreticileri sürekli olarak zarar ettiği bildirilirken iflasların yaşandığı da gündeme geldi.

Bandırma YUM-BİR Başkanı Mehmet Aytekin yaptığı, "Rekabet Kurulu’nun dönem dönem enflasyonu tetikleyen ürünler ile alakalı soruşturma açtığını biliyoruz. Şu anda da temel besin maddesi yumurta gündemlerinde. Dünyada artan emtia fiyatları ile ülkemizde artan döviz kuru maliyetlerimizi her geçen gün arttırıyor. Güncel yumurta maliyetimiz 1,4 lira, satış fiyatımız ise 0,90 kuruş civarında. Yem, enerji, nakliye maliyetlerimiz düşmeden, bu şartlarda yumurta üretimi sürdürülemez. Yumurta stoklanamayan ama her gün üretilen bir mal. Fiyatını sadece arz-talep belirler. Aksi olsaydı üretici hiç zarar etmezdi." ifadelerini kullandı.

Tavşanlı YUM-BİR Başkanı Kemal Öztürk ise yaptığı açıklamada yumurta üreticilerinin zararının son aylarda 4 kat arttığının altını çizerek fiyatlar üzerinden bir anlaşma yapılarak tüketiciye daha yüksek fiyatla satış yapılmasının söz konusu olamayacağını belirtti. Öztürk, "Eğer böyle bir anlaşma varsa niye ürettiğimiz yumurtayı zarar etmeyi göze alarak maliyetlerin altında satıyoruz. Yem ve enerji maliyetlerinde geldiğimiz nokta ortada. Üreticiler sürekli kümes kapatıp, tavukları kesime gönderip küçülüyor. Üreticilerimizin arkasındayız. Yumurta üreticileri batıyor. İflaslar ve sektörden çıkan firma sayısı artıyor. Piyasada yumurta tavuğu kalmayacak ve vatandaş 30’lu koliyi 100 liraya alacak. Savunmamızı yapacağız." Dedi.

Üretimin azalacağı ve fiyatların artacağını söyleyen Kubatoğlu Yumurta Yönetim Kurulu Başkanı Naki Özkubat, Rekabet Kurulu tarafından açılan soruşturmayı doğru bulmadıklarını belirtti. Çorum'da eskiden 174 yumurta üreticisinin olduğunu, ancak şimdi sayının 24´e düştüğünü söyleyen Özkubat, 3-5 ay veya yılbaşında yumurta üretiminin azalacağını ve yumurta fiyatlarının artacağını belirtti.