Yıllarca EYT beklemeye son! 2003 ve sonrası girişlilere SGK'dan bayram ettiren haber!

Türkiye'deki emeklilik sürecinin ayırt edici özelliği, bireylerin hayatları boyunca düzenli prim ödemeleridir. Ancak bazı çalışanlar yaşamsal nedenlerden dolayı gerekli katkı paylarını ödeyemeyebilir veya emeklilik hakları çeşitli nedenlerle etkilenebilir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu durumdaki kişilere katkı paylarını toplu ödeme şeklinde geri ödeme olanağı sunarak emeklilik önündeki engelleri aşmalarına yardımcı oluyor.

Yıllarca EYT beklemeye son! 2003 ve sonrası girişlilere SGK'dan bayram ettiren haber!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), toplu ödeme seçeneği ile çeşitli sebeplerden dolayı prim sürelerini dolduramayan veya emeklilik hakkı şüpheli olan çalışanlar, birikmiş katkı payı borcunu anında ödeyerek emeklilik hakkını geri kazanma şansına sahip olunmasını sağlıyor.

SGK, sigorta primi kredisi ile emekliliğe hazırlanma seçeneği sunarak, primlerini ödeyemeyen veya çeşitli sebeplerden emeklilik hakkını kaybeden kişilere yeni fırsatlar sunuyor. Daha çok 8 Eylül 1999 tarihi öncesi sigortalı olanlar veya o tarihe kadarki süreyi kapsayacak şekilde borçlananlar, prim ve yıllık şartlarının sağlanması durumunda emekli olma imkanına sahip olabilecekler. Bu düzenleme emekli olmayı bekleyenlere yönelik önemli bir fırsat sağlarken, katkı paylarını karşılayamayanlar için de yeni çözümlerin önünü açıyor.

SSK çalışanları için 5.000 ila 5.975 ikramiye gününü tamamlamak yeterli olurken, Bağ-Kur'lular ve memurlar için kadınlar için 7.200, erkekler için 9.000 ikramiye gününü tamamlamak yeterli oluyor. Bu süreyi tamamlayamayanlar için SSK'ya 3 bin 600 gün, Bağ-Kur'lular ise 5 bin 400 gün kısmi ödemesiz süre tanınacak. Ancak burada belirtilen yaşta olmanız gerekmektedir. Diğer taraftan; bazı sigortalılar emeklilik koşullarını karşılayamayabilir.

Yıllarca EYT beklemeye son! 2003 ve sonrası girişlilere SGK'dan bayram ettiren haber!

Borç veya iş nedeniyle emeklilik primlerinizi karşılayamıyor olsanız bile toplu ödeme alma seçeneğiniz bulunmaktadır. Herkes, Sosyal Sigortalar Kurumu'na başvurarak biriktirdiği primlerin büyük bir kısmını iade alma fırsatından yararlanabilir. Ölüm durumunda bu seçenek yararlanıcının yakınlarına verilmektedir. Bu konuyla ilgili sık sorulan soruların yanıtlarını burada bulabilirsiniz.

Prim iadesi koşulları nelerdir?

SSK ve Bağ Kur alıcılarının toplu ödeme alabilmesi için sigortalı olmaması veya kendi işini yürütmemesi gerekiyor. Ayrıca emekli maaşı alamayabilirsiniz.

Emekli olamayan kişi ikramiyesini nasıl geri alabilir, hangi yolu izlemeli?

Emeklilik primlerini ödemek için gerekli gün sayısını doldurmayanlar, Sosyal Güvenlik Merkezine veya Devlet Genel Müdürlüğüne yazılı başvurarak ödedikleri primlerin sabit iadesini alabilirler.

Hangi primler iade edilecek?

4A (SSK üyeleri) için 2008 yılı öncesinde adınıza hem işçi hem de işveren primi ödenmekte olup, 2008 yılından sonra yalnızca işçi primleri geri ödenmektedir.

4B üyeleri, yani Bağ-Kur'lular tarihe bakılmaksızın ödedikleri primin tamamını geri alacaklar.

Bu primlere yalnızca maluliyet, yaşlılık ve ölüm yardımları dahildir. Ölüm emekliliği hakları aynı zamanda sigortalının hizmet yükümlülüklerini ve gönüllü sigorta primlerini de içermektedir.

Kısa vadeli sigorta ve genel sağlık sigortası primleri sabit oran üzerinden ödenmemektedir.

Yıllarca EYT beklemeye son! 2003 ve sonrası girişlilere SGK'dan bayram ettiren haber!

Yeni güncellemeler var mı?

Güncellemeler devam ediyor. Başvuru tarihine kadar olan güncelleme katsayısı kullanılarak hesaplanır.

Ölen kişinin yakınları sigorta primi alabilir mi?

Vefat eden bir sigortalının ölüm aylığı alabilmesi için, en az 1.800 gün süreyle malullük/yaşlılık/ölüm sigortası primlerini tescil etmiş olması veya 4/1(a) sigortalı olması durumunda sigorta primlerinin kayıtlı olması gerekmektedir. Sürenin de en az 5 yıl olması gerekmektedir. Kredi koşullarını ve toplam 900 günlük sakatlık süresini hariç tutar. Yaşlılık sigortası ve ölüm sigortası primleri listelenmelidir.

Bu koşulları sağlamadığı için ölüm maaşı alamayan hak sahiplerine, talep etmeleri halinde sigorta primleri sabit olarak iade edilebilmektedir.

Toptan ödeme alan kişiler daha sonra bu primlere ihtiyaç duyarsa yeniden kayıt yaptırabilir mi?

5510 sayılı Kanun uyarınca hizmetleri toplu ödeme yapılmak suretiyle tasfiye edilen ve malullük sigortası, yaşlılık sigortası ve ölüm sigortası primleri yeniden bu Kanuna tabi olan kişiler, yazılı başvuruda bulunmaları halinde, hakkına sahiptir. Alınan götürü tutarın ödendiği tarihten yazılı talep tarihine kadar geçen yıl için yıllık götürü tutarlar için geçerlidir. Bu hizmetler, bildirim tarihini takip eden ay sonuna kadar fiili yenileme katsayısı kullanılarak güncellenen tutarın ödenmesi suretiyle yeniden sağlanacaktır.