Yeni Bakan Sonrası Döviz Kuru ve Altın Hareketlendi-İşte Dolar, Euro, Gram Çeyrek Altın Fiyatlarında Son Durum ve Tahminler

Yeni Bakan'ın belli olmasının ardından en merak edilen konulardan biri, dün sert şekilde düşen döviz kuru ve altın fiyatları oldu. İşte gram, çeyrek altın ve dolar ile euro'da son durum.

Yeni Bakan Sonrası Döviz Kuru ve Altın Hareketlendi-İşte Dolar, Euro, Gram Çeyrek Altın Fiyatlarında Son Durum ve Tahminler

Yeni Hazine ve Maliye Bakanı'nın belli olmasının ardından dolar, euro ve altın fiyatları.

Dolar kuru ile altın, son yılların en sert düşüşünü dün gündüz saatlerinde gerçekleştirdi. Dün güne 8.52 TL ile başlayan dolar kuru, kısa süred ciddi oranda düştü ve 7.98 TL seviyesine kadar geriledi. Ancak dolar bu seviyede çok kalmadı ve akşam saatlerinde 8.12 TL seviyesine geldi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın istifasının Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edilmesinin ardındna dolar kuru 8.05 TL'ye kadar geriledi. Gram altın ise dün güne 535 TL seviyesinden hızlı bir düşüşle başladı. Kısa sürede ciddi derecede değer kaybeden gram altın, bir günde 52 TL değer kaybederek 483 TL seviyesine kadar geriledi.  Çeyrek altın ise 795 TL'ye kadar gerileyerek 85 TL'lik değer kaybı yaşadı.

YENİ HAZİNE VE MALİYE BAKANI: LÜTFİ ELVAN

10 Kasım tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararda, istifa eden Berat Albayrak'ın yerine, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine Lütfi Elvan'ın atandığına yer verildi.

EURO DOLAR VE ALTIN NE OLDU?

Yeni Maliye Bakanı'nın belli olmasının ardından vatandaşlar dolar ile altında hareketin nasıl olduğunu, bu karara tepkinin ne olduğunu araştırmaya başladı. 

Dün akşam 8,05 TL seviyesine kadar gerileyen dolar kuru, yeni Bakan'ın belli olmasından sonra yükselişe geçti ve 8,28 TL seviyesine kadar geldi. 

Euro kuru ise 9,80  TL 'de seyrediyor.

Dün 483 TL'ye kadar gerileyen gram altın da sabah saatlerinde yükselişe başladı. Piyasalardan alınan son verilere göre gram altın 503 TL 'ye kadar geldi.

Çeyrek altın 803 TL seviyesinde.

ALTIN DÜŞER Mİ ÇIKAR MI?

Oanda Corp Kıdemli Piyasa Analisti Edward Moya, “Fiyatlar aşının bulunması ve güvenli limanlara olan talebin azalmasıyla düştü. “ dedi.

 Erten&Erten Danışmanlık Kurucu Ortağı Mehmet Erten Bloomberg HT'ye , piyasalardaki hareketlilik ile ilgili yaptığı açıklamada  “Bu açıklamalarda da gözüken o ki şu anda TL’nin Döviz karşısında baskı altında kalmışlığına hem Merkez Bankası’nın elindeki araç setini kullanarak hem de gerekirse yeni politikalar uygulayarak ele alacağını ifade etti. Bu olumlu bir beklenti yarattı. Kurdaki gelişme buna bağlı. Kurda ve faizlerde düzelme beklentisi 19 Kasım’dan önce başka bir toplantı da yapılmayacağı iyice netleşti. Bu da faiz artırımı ihtimalini daha da güçlendirdi. Zaten kurda olmaması gereken köpüğün bir kısmı gitti bence hala yer var ama artık eylemi gördükten sonra fiyatlamaları yapmak söz konusu olacak” dedi. 

Ayrıca Erten, “Bankalarla yapılan toplantıda da aktif rasyosu üzerine görüşmeler yapıldı ve aktif rasyosunu beklenmeyen yan etkilerinin ortadan kalkacağına dair dolayısıyla aktif rasyosunun toptan kalkacağına dair beklenti bankaların Borsada üzerindeki baskıyı azalttı ve oralarda da ciddi alımlarla banka hisseleri yukarı geldi” dedi.

Piyasaların yeni başkanın faiz arttıracağı dair beklentiye girmesine ise “Merkez Bankası’nın son toplantısında bütün piyasa oyuncuları daha mütevazı bir faiz artışı beklentisi içindeydi. Bu olmayınca piyasalardaki dengeler yeniden bozuldu. Ondan sonra Merkez Bankası diğer kanalları kullanarak parayı sıkılaştırdı. Ağbal’ın açıklamaları bunun farkındalığı ve düzeltilmesi gerektiğine dair inancı kuvvetlendirdi” dedi.