Yeni Askerlik Sisteminde Asgari Ücret Detayı: Aylık 2020 TL Verilecek

Yeni askerlik sistemi ile ilgili canlı yayında açıklama geldi. Yapılan açıklamada, 3 ay zorunlu eğitime herkesin alınacağına yer verildi. Zorunlu eğitimin ardından kalan 6 ay için de 3 farklı seçenek masada.

Yeni Askerlik Sisteminde Asgari Ücret Detayı: Aylık 2020 TL Verilecek

Yeni askerlik sistemi ile ilgili yeni açıklama geldi.

Geçtiğimiz gün canlı yayında yeni askerlik sistemi ile ilgili açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, çalışmalarda sona gelindiğini aktarmış, önceki gün ise Bakanlar Kurulu sonrası Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, bir açıklama yapmıştı. Bu açıklamalar sonrası İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Fahri Erenel, 3 aylık temel eğitimi bitirdikten sonra ortalama asgari ücret üzerinden maaş ödenerek kendilerine kalan 6 aylık sürelerini tamamlamaları şeklinde olacağını aktardı.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Geçtiğimiz gün canlı yayında konuşan Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı

"İnanıyorum ki, halkımızı gençlerimizi çok daha rahatlatacak ve birikimi ortadan büyük ölçüde, büyük oranda kaldıracak bir sistemi inşallah getiriyor. Böyle sistemle de, askerlikte çok daha herhalde, kısa zamanda da bunu zannediyorum açıklarız."

Askerlik çağına gelmiş olan toplamda 5 milyon gencin gözü kulağı yapılacak bu yeni düzenlemede. İstinye Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Fahri Erenel, hazırlıkları devam eden sistemi TRT Haber' de yorumları ve önemli değerlendirmelerde bulundu. 

Erenel, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "Ana düşünce 9 ay gibi tek bir standarda getirmektir. Bununla 12 ay olan uzun dönem askerlik 9 aya yalnız tabi kısa dönem 6 aydan 9 aya çıkmış olacak. Kısa ve uzun dönem 9 ayda birleşecek." ifadelerini kullandı.

3 AY ZORUNLU OLACAK-SONRASI İÇİN 3 SEÇENEK

Erenel, askerlikte 3 aylık zorunlu eğitimi herkesin göreceğini söyledi. Zorunlu eğitimin ardından kalan 6 ayı geçirmek için ise 3 seçenek öngörülüyor. Bunlardan ilki bazı meslekler için geçerli olacak. Örneğin, doktor, hakim, öğretmen gibi yetişmesi uzun zaman alan meslek gurupları bu grupta değerlendirilecek.

ASGARİ ÜCRET DETAYI

Erenel'e göre değerlendirilen iki alternatif daha var. O alternatifler şu şekilde;

"Bedelli dediğimiz 3 ay eğitimden sonra bir bedel ödeyerek sadece 3 ay askerlik yapacak, diğeri ise 3 aylık temel eğitimi bitirdikten sonra ortalama şu an ifade edilen konu asgari ücret üzerinden maaş ödenerek kendilerine kalan 6 aylık sürelerini tamamlamaları şeklinde olacak."

Kamubulteni.com  | Ankara