Yastık altında altın biriktirenlere büyük şok! Altın bir uçacak bir kaçacak

Altın fiyatlarında yavaş yavaş son dakika gelişmeleri yaşanıyor. Altın fiyatları ardı ardına rekorlar kırdıktan sonra yükselişine ara verdi. Ons altın ABD'den gelen verilerin ardından kazançlarını kaybetti. Altının gram fiyatları ons karşısında düştü. Gram altındaki düşüş ons altına göre daha belirgin oldu. Piyasa hareketliliğine yanıt olarak altın ve para piyasası uzmanı İslam Memiş, tarihlerle birlikte altın fiyatının alım fırsatı seviyesini açıkladı.

Yastık altında altın biriktirenlere büyük şok! Altın bir uçacak bir kaçacak

Altın fiyatları tersine döndü ve düştü. Satışların yerini aldığı ons cinsinden rekor değerler. Gram altın fiyatları ons tarafından destek bulamadı ve düştü. Altın ve finans piyasaları uzmanı İslam Memiş, geçen haftayı değerlendirirken YouTube kanalında da yeni haftaya dair tahminlerde bulundu. Memiş, yorumlarının yatırım tavsiyesi olmadığını söyleyerek kısa vadede Bitcoin, uzun vadede ise altın hakkında karamsar tablo çizdi. İslam Memiş'in tahminleri şu şekildedir;

Yastık altında altın biriktirenlere büyük şok

"Borsa İstanbul haftayı 8828 puanla tamamladı. Yüzde 0,62'lik düşüş yaşandı. Fitch, Türkiye'nin kredi notunu yükseltti. Borsada rekor kıracağı yönünde beklentiler vardı. Ben 8400-9400'ü takip edin dedim, düzeltme yapılıyor. Pazartesi günü 9.358 puana yükseldi ve şu anda 8.828 puanda bulunuyor. Bu artış kalıcı değildi.

Bu hikaye sınıf ilerlemesiyle ilgili değildi. Başka bir deyişle satış henüz bitmedi. TL bazlı işlem yapanların özellikle dikkatli olması gerekiyor. Maliyetleri dolar ve altın bazında hesaplamanızı öneririz. Yatırımcıların borsada son derece dikkatli olmaları gerekiyor. Lütfen kaldıraçlı ticaret veya kredili ticaretle meşgul olmayın.

Bu piyasa kumar piyasası değil, yatırım piyasasıdır. Gücünüz yetmiyorsa akıllı olun ve kendinize zarar vermeyin. Hisse senedi piyasası kulaktan dolma bilgilere göre girilen bir piyasa değildir.

DOLAR - EURO

1 dolar 32,20 liradır. Bu yönde beklentilerimiz olumlu olmaya devam etmekte. Döviz kurları genel olarak yükseliş eğiliminde. Doların 40-40 bandında, EUR/TL kurunun ise 50 seviyesinde olmasını bekliyoruz. Ekonomi yönetimiyle piyasa arasında çatışma ve sertleşme yaşandı.

Ekonomi yöneticileri döviz kurunun yükselmesine izin vermeyeceklerini ve gerekirse müdahale edeceklerini söylüyor ancak ihracatçılar kızabilir. Yüksek kur bekleyenlerin buna göre davranması gerektiği yazılıyor. Piyasa ise tam tersini düşünüyor. Bugünkü fiyatlar doların 40-45$ aralığına yükseleceğini gösteriyor.

Bu yıl enflasyon oranı yüzde 36 olarak açıklandı ancak piyasa, enflasyon oranının yüzde 50'nin altına düşmesinin zor olacağına inanıyor. Ekonomiyi yönetmek giderek zorlaşıyor ve harekete geçtiğimizde parmak sallıyorlar. İstediğin kadar dedikodu yapacak ama sen bizi durduramayacaksın. Bu işe yaramadı. Bakalım sonu iyi mi olacak? Yenilmeye alışığız ama piyasa bundan hoşlanmıyor.

ALTIN

Ons, gram, gümüş ve ons gümüşte azalma olacağı uyarısı yapıldı. Altının onsu 2 bin 155 liraya geriledi. Fiziki altının gram miktarı ise 2438 lira oldu. Cuma günü altın gram başına 2 bin 459 liraya ulaşarak hızlı yükselişle yeni bir rekora imza attı. Düştü ve bir gün sonra Cuma günü yeni bir rekor kırdı.

2.500, 2.700 ve 3.000 liralık beklentilerimiz hâlâ gramın altında ve aylık rekorlar bizim için sürpriz değil. Ekonomi yöneticileri doların değer kazanmayacağını açıklasa da gram altındaki artışın sınırlı kalıp kalmayacağını zaman gösterecek. Bu yıl 1 gram altının 3000 liraya ulaşacağını söylüyor, bakalım.

Gram altın açısından Darphane'deki arz yönlü sorunlar bu haftaki sorunumuz oldu. Çeyrek altın ile cumhuriyet altını işlemeciliği vardı. Yine aynı şey. Gram altın tarafında da çalışmalar yapılıyor ve piyasada 1 gram altın bulunmuyor.

Bir gün toplumun fiziksel parasının tükeneceği konusunda uyarıyordum. İki yıl sonra tarih beni haklı çıkarmıştır. Hani destekçileri hâlâ fiyatın çok yüksek olduğunu savunuyor. Fiyatı ne olacak? Bilge adam, "Altını bulayım, fiyatı yine de değecek" demiş.

Geçen yıl bakanlık 0,25 gram ve 0,50 gramın işlenmesini yasaklamıştı. Şu anda piyasada kullanılabilir altın bulunmamaktadır. Evet, ancak el becerisi gereklidir. Konu bu değil. Bir gün altın alacak paranız olacak ama seçenekleriniz çok sınırlı olacak. Paraya mal olur.

Türkiye'de bir dönem kapandı. Düğünlerin altın çağına veda edin.

Şu anda kapalı. Altın hediyelerin günleri geride kaldı. Tabii ki geline 3-5 adet gösterişli parça veriliyor. 22 karat yerine 14 karat, 14 karat yerine 8 karat olacak. Bu bir yalan ama fiziki altına sahip olan son nesil olduğumuzu hatırlatmak isterim. Torunlarımız bundan sonra müzelerde sadece altın görecek. Görürler ama dokunamazlar.

GÜMÜŞ

Gümüş onsları haftayı %2 yükselişle tamamladı. 25,31 dolar. 26 dolar bekliyordum ama dün 26 dolardı. Ons cinsinden beklentimiz karşılandı ve gram için de büyük umutlarımız vardı; gram gümüş Cuma günü 26 lira sınırını aştı. 1 gram gümüşün fiyatı 26,23 lira. Direnişin ikinci aşamasının zamanı geldi. 1 ons gümüşün fiyatı 28 dolar, 1 gram gümüşün fiyatı ise 28 lira. Bu noktayı bekleyin.

BİTCOİN

Petrol fiyatları da yükseldi. Güçlü dolar, yüksek petrol fiyatları. Benzin pompası fiyatlarına yeni zam yapıldı. Bitcoin 68.047. Bu da %3,73'lük bir değer kaybıyla sonuçlanıyor. Bu hafta çok daha fazlası olacak, dikkatli olun, çok canlar yanacak, çok insan acı çekecek. Mevcut sistemle beyaz ekmek üretmek mümkün değil.

Dolar endeksi 103 dolar. Fed'in faiz kararı önümüzdeki çarşamba günü verilecek. Çarşamba akşamına kadar piyasayı kapatacaklar, sıkıcı bir hafta bizi bekliyor.

Lütfen bunu çarşamba gecesi gündemine alın. Faiz oranlarının değişmeyeceğini düşünüyorum ama indirimlerin haziran ayından itibaren başlayacağını düşünüyorum. Altın ve gümüşteki düşüş bir satın alma fırsatıdır."