Yapılandırma Öncesi KYK Borçları Faizi ve Gecikme Açıklaması

Son dakika haberi: KYK borçlularına yapılandırma fırsatı öncesi önemli açıklama geldi. Cumhur ittifakı ortağı MHP'den borçların faizleri , gecikme zamları silinsin teklifi geldi.

Yapılandırma Öncesi KYK Borçları Faizi ve Gecikme Açıklaması

Yapılandırma öncesi KYK borçları için önemli öneri geldi.

Geçtiğimiz gün AK Parti, vergi borçlarına yapılandırma yapılacağı haberini verdi. Yapılandırma açıklaması sonrası yükseköğrenim kredi borçlarının da yapılandırma kapsamına alınacağına yer verilirken , TBMM'den bir son dakika haberi geldi. Cumhur İttifakı ortağı MHP'li Milletvekili Sefer Aycan, Meclis Genel Kurulu 'nda yaptığı açıklamada KYK borçları ile ilgili önemli önerisini sundu.

YAPILANDIRMA NE ZAMAN?

KYK borçlarının da dahil olduğu yapılandırmanın , şuanda TBMM'de olan torba yasaya ekleneceği ve önümüzdeki hafta bu düzenlemenin Mecliste görüşüleceği öğrenildi.

YAPILANDIRMA ÖNCESİ ÖNEMLİ AÇIKLAMA: FAİZLER , GECİKME ZAMMI SİLİNSİN

Cumhur İttifakı'nın ortağı MHP'nın Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan, genel kurulda yaptığı açıklamada , KYK borçlarının faizlerinin silinmesini istedi. 

İşte Aycan 'ın açıklaması:

"Covid-19 gençleri de etkilemiştir. Okulunu bitiren gençler çalışmaya başlayamamışlardır. Bu nedenle, kullandıkları yükseköğrenim kredilerinin taksitlerini ödeyememektedirler fakat gecikme faizi işlemektedir. Bu dönemde gençlerin yükünü azaltmak, en azından faiz yükünü kaldırmak, birikmiş faizleri silmek ve faiz işletmemek uygun olacaktır. Gençler bunu beklemektedir. Covid-19 gençlerin eğitimini de etkilemiştir. Çalışmalarını, tezlerini dönem içinde tamamlayamamışlardır. Bu dönemde eğitimlerini tamamlayamayan veya daha önce terör dışı nedenlerle eğitimlerini tamamlayamayan yükseköğrenim gençliğine bir fırsat verilmesi, okullarına dönmeleri ve eğitimlerini tamamlamaları uygun olacaktır. Gençler bu fırsatı beklemektedir."

MHP 'NİN TEKLİFİ GÖRÜŞÜLECEK

MHP 'li Sefer Aycan 'ın açıklamasının yapılandırma görüşmeleri sırasında değerlendirileceği ve faizlerin silinmesi meselesinin görüşülmesi bekleniyor. 

CHP'DEN DESTEK VE BORÇLAR SİLİNSİN TEKLİFİ

Bugün Genel Kurul 'da bir diğer açıklama da CHP'den geldi. CHP'li Bayram Yılmazkaya yaptığı açıklamada KYK borçlarının silinmesini istedi ve şu ifadeleri kullandı:

"Sayın Başkan, üniversiteden mezun olan 5 milyon genç öğrenim kredisi borcunu ödeyemiyor. Bu gençlerin 280 bini öğrenim kredisi borcu nedeniyle yasal takipte, haciz ve icralarla karşı karşıya. Her yıl yüz binlerce öğrencinin, yükseköğrenim süresince kullandığı kredileri mezun olduktan iki yıl sonra ödemesi gerekiyor. Ancak üniversite mezunu gençler iş bulmakta zorlandığı ve hatta iş bulamadığı için bu borcu ödeyemiyor. Ödeyemediği için KYK da her ay yüzde 1,4 oranında gecikme zammı uyguluyor. Aylık faizler yüzünden 30 bin liraları bulan borç yüküyle karşılaşan gençler umutsuz. Anne ve babalarının baktığı gençler iş bulamadıkları için bunalmış ve tükenmişlik sendromu yaşıyor. Sayın Cumhurbaşkanı bir yıl önce KYK borçlarının silineceği yönünde gençlere müjde vermişti, ne oldu? Gençlerin borçlarını ödeyememelerinin en büyük nedeni üniversiteyi bitirseler de işsiz olmaları. Bazı iş adamlarının devlete olan milyarlarca lira borcu bir gecede bir kararnameyle siliniyor, bu gençlerin borcu neden silinmiyor? Gençler Mecliste çözüm bekliyorlar, gençlerin bu borcu bir an önce silinmeli diyorum, teşekkür ediyorum."

Sizce faizler mi silinmeli yoksa borçlar tamamen mi silinmeli ? Ankete katılmak için TIKLAYIN