Vergi Affı Bekleyenler İçin Açıklama Geldi: Af Değil Ama...

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak , vergi affı ile ilgili önemli açıklamada bulundu. Vergi affı konusuna karşı olduğunu söyleyen Bakan Albayrak, başka düzenlemeler yapılabileceğinin sinyalini verdi.

Vergi Affı Bekleyenler İçin Açıklama Geldi: Af Değil Ama...

Vergi affı bekleyenler için açıklama geldi.

Son dönemlerde vergi affı konusu sıkça gündeme gelmeye başladı. Özellikle pandemi sürecinde zor günler geçiren esnaf ile şirketlerin talep ettiği vergi affı ile ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak bir açıklamada bulundu. 

Vergi affı konusuna olumlu bakmadığını ifade eden Bakan Albayrak , bir yapılandırma , destek ve düzenlemeler olabileceğini söyledi. Bakan dünkü toplantıda konu ile ilgili yaptığı açıklamada  şu ifadeleri net bir şekilde aktardı:

“Vergi affı gibi algılanabilecek konulara olumlu ve sıcak bakmıyorum. Ama yapılandırma noktasında farklı destekler ve düzenlemeler yaptık. Vergi affı gibi algılanmayacak konularda bir sıkıntı görmüyorum. Salgının hangi sektörlere hangi alanlarda ne kadar etkisi var veya yok. Dataya ve sahip olduğumuz bilgiye bakarak, adım atmamız daha rasyonel ve gerçekçi. Yakından takip ediyoruz. Şu anda bu çerçevede somut bir şey olduğunu söyleyemem. Bu ikinci çeyreğin etkileriyle veya tüm ekonomik ve iktisadi faaliyetteki etkilerin sonuçlarını gördükten sonra bazı alanlarda daha somut yorum yapabilirim. Ama bu çerçevede bir gelişme yok.”

Albayrak sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Ben döviz talebi yoğunluğu görmüyorum. Bu manada geçtiğimiz 6 aylık süreçte, döviz talebiyle ilgili 2018 ve 2019’a kıyasla çok yoğun bir baskı olduğunu düşünmüyorum. Son birkaç aydır dünyada yaşanan süreçten kaynaklı altın talebi arttı, doğru. Dünyanın her yerinde olduğu gibi arttı. Yakından izleyenler iyi bilir son haftalardaki normalleşme, küresel normalleşme, emtia fiyatlarındaki normalleşme altına olan talebin yavaş yavaş bu döngü içerisinde gidip geleceğini düşünüyorum. Normalleşme sürecine bağlı olarak reel sektörün tüm üretim kapasitesi ve potansiyeli çerçevesinde Türkiye’yi ayrıştıracak önemli hususlardan birisi mevduat faizleri, faizler düşecek. Uzun yıllar sonra ilk defa TL-döviz makasını daralttık. Buna dayalı düşen maliyetler, faizlerle birlikte reel kurun çok daha fazla potansiyel alanının genişlediği ve dolarizasyon riskinin tersi yönünde ciddi bir sürece giriyoruz. Faizler ile kurda, enflasyonda istikrarlı dönemin devam etmesi sürecinden taviz vermeyeceğiz.” 

YIL SONU ENFLASYONU

Yıl sonu enflasyon hedefine değinen Albayrak, “Enflasyonda yıl sonu için yüzde 8.5’lik hedef halihazırda hâlâ gerçekleşebilir diye düşünüyorum. Gerek Merkez Bankası olsun gerek bizim araştırma birimindeki arkadaşlarımızın raporları olsun temmuzla birlikte bu trendin aşağı yönlü olduğunu görüyoruz” dedi.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA