Vatandaşa Kötü Haber Elektriğe Bir Zam Daha Yolda

Bakanlık tarafından elektrik şirketlerini denetlemek için denetim firmaları üzerinden hizmet satın alınacak. Hizmet parası faturalara eklenirse yeni zam kapıda demek.

Vatandaşa Kötü Haber Elektriğe Bir Zam Daha Yolda

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı elektrik dağıtım şirketlerinin denetimini özel şirketlere devretmek için yönetmelik yayımladı. 6 Mayıs tarihli Resmi Gazete sayısında yayımlanan düzenlemede Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, elektrik dağıtım şirketlerinin denetimini özel denetim şirketlerine yaptıracak. Sözcü Gazetesi'nde yayımlanan haberde dünkü Resmi Gazete sayısında yayımlanan karar hatırlatıldı ve elektrik dağıtım şirketlerini denetleme yetkisinin normalde Enerji Bakanlığı'na ait olduğu, dünkü karar ile bunun değiştiğine yer verildi.

Alınan karar neticesinde Denetim şirketlerine ödenecek para ya tarifelere yansıtılıp vatandaşın elektrik faturalarına yüklenecek ya da vatandaştan toplanan vergilerle finanse edilen bütçeden ödenecek. Sonuçta her şekilde yeni masraf kapısının parası halkın cebinden çıkacak.

Yaptırım Olmayacak

Elektrik şirketlerinin kanunen denetleme yetkisi kanunen Enerji Bakanlığına ait. Ancak, dün Resmi Gazetede yayımlanan yönetmelik değişikliğine göre bakanlık, denetim yükümlülüğünü, sonuçları itibarıyla bakanlık açısından bağlayıcı olmayacak ve yaptırım içermeyecek şekilde inceleme, tespit ve raporlama yapmak üzere yetkilendireceği şirketlerden hizmet satın almak suretiyle gerçekleştirebilecek. Bakanlık bu konuda yetki ve tecrübe sahibi kamu kurum ve kuruluşlarıyla denetim yapabileceği gibi bu yetkiyi kuruluşlara devrederek te yapabilecek.

Tam Anlamıyla Kullanılamayabilir

Normalde kamu kurumları tarafından denetlenmesi gereken dağıtım şirketlerinin faaliyetlerinin özel denetim şirketlerine bırakılması bazı konularda soru işaretleri bırakıyor. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) eski Yönetim Kurulu Üyesi Olgun Sakarya, şirketlerin her birinin birbirleriyle çıkar ilişkisi olabileceği uyarısında bulundu. Sakarya, “Bütün şirketleri zan altında bırakmak doğru değil ama iş ilişkisi içinde olan şirketler mutlaka olacaktır. Bazı sorunları görmezden gelebilirler, denetim yetkisini tam anlamıyla kullanamayabilirler” dedi.

Haberde, denetim şirketlerine ödenecek para ya doğrudan elektrik tarifelerine masraf olarak yansıtılacak ya da Enerji Bakanlığı'nın bütçesinden ödenecek. Her iki durumda da faturayı vatandaş ödemiş olacak ifadeleri kullanıldı.