Uşak'ta Bağ Bozumu Zamanı Geldi! Meşhur Karahallı Üzümü Hasadı Başladı

Uşak’ın meşhur Karahallı üzümünde hasat mevsimi başladı. Baldan tatlı üzümün bağ bozumu için ilk makas atıldı.

Uşak'ta Bağ Bozumu Zamanı Geldi! Meşhur Karahallı Üzümü Hasadı Başladı

Uşak’ın üzümüyle meşhur olan Karahallı ilçesinde bağ bozumu başladı. Bahar aylarında asma budaması başlayan serüven yaz sonuna kadar devam ediyor.

Her Derde Deva

Budama, filiz kırma, ara açma, ilaçlama sulama derken çok büyük zahmetler sonucu üretilen meyve yaşıyla kurusuyla her derde deva olarak biliniyor.

Asmadan tek tek özenle toplanan salkımlar özenli bakım sonucu tatlı ve sulu haliyle yaş olarak satılabiliyor. Sergide, gündüz sıcağı gece uykusuzluğu derken güneş altında kurutulan üzüm ise tane tane kuru üzüm olarak sofralarımıza geliyor. Saatlerce ocakta pişerek hayata geçen üzüm pekmezi ise depresyondan cilt sağlığına kadar birçok problemin ana şifa kaynağı olarak karşımıza çıkıyor.

Çiftçiler Atadan Gelen İpi Bırakmıyor

Türkiye genelinde 4 milyon 100 bin tonluk bir üzüm üretim kapasitesi bulunan üzüm, Uşak’ta da 23 bin 308 dekar alanda yerini tutuyor ve 19 bin 662 tonla üretimi yapılıyor.

Bereketli toprakları, tarımsal ürün çeşitleri ve hayvancılığıyla tanınan Coğuplu köyünde bağ bozumu başladı. Şu an 26 hanelik köyde her geçen gün azalan üzüm üretimi, köyün topraklarının üzüm üretimine elverişli olması ve çiftçilerin ipi bırakmaması nedeniyle devam ediyor.