Türkiye'de Bir İlk: Vatandaş Konkordato İlan Etti (Konkordato Nedir?)

Türkiye'de bir ilk yaşandı. Edinilen son dakika bilgilerine göre firmaların ardından artık vatandaşlar da konkordato ilan etmeye başladı.

Türkiye'de Bir İlk: Vatandaş Konkordato İlan Etti (Konkordato Nedir?)

Türkiye'de bir ilk. Vatandaş konkordato ilan etti.

Ekonomik yönden zora giren vatandaşlar korkordato ilan etmeye başladı. Mersin Adliyesi ve Kuşadası 'ndan gelen ilk kararlar Türkiye'de bir ilk oldu. Mersin'de Z.Ş. isimli bir kişi, Kuşadası 'nda ise M.Ş. isimli bir kişi konkordato ilan etti.

VATANDAŞ KONKORDATO İLAN EDİNCE..

Vatandaş konkordato ilan edince mahkeme, o kişiye bir serbest mali müşaviri komiser olarak atıyor.

Hukuk camiasında tartışmaya neden olan konuda, ortakları, kefilleri ve üçüncü kişileri korumaya alacak bu değişikliğin suistimal edilmesinden endişe ediliyordu. 

Yasal düzenleme ile birlikte ilk şahıs konkordatoları ilan edilmeye başladı ve Mersin 1. Asliye Ticaret Mahkemesine 18 Eylül 'de Z.Ş. isimli kişi tarafından şahıs konkordatosu başvurusu alındı. Z.Ş’nin başvurusunu değerlendiren mahkeme 3 ay geçici mühlet kararı verdi. Mahkeme Serbest Mali Müşavir Osman Nuri Oğuzbey’i geçici komiser olarak atadı. Konkordatonun tasdikine ilişkin davanın ön inceleme ve ilk tahkikat duruşmasının 14/12/2018 günü saat:10:00’da yapılacağına yer verildi.

DİĞERİ KUŞADASI'NDAN

Diğer şahıs adına çıkan konkordato ise Kuşadası'da. Kuşadası 2. Asliye Hukuk Mahkemesi’ 26/09/2018 tarihli kararına göre M.Ş. isimli vatandaş şahıs konkordatosuna başvurdu. Vatandaşın başvurusuna mahkeme geçici mühlet kararı verdi.

ŞAHIS İÇİN ATANAN NE YAPACAK?

Sözcüye konulan Cenk Söbe, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Komiserin amacı adı gibi mali durumu sürekli denetliyor, ödeme planı çıkarıyor, alacaklıların toplantıya çağrılmasını organize ediyor, alacaklılarla yapılacak pazarlıklarda bulunuyor, mahkemeye rapor sunuyor v.s. bu gibi kritik süreçleri yönetiyor.

Suistimal konusundaki dengeyi mahkeme kuracak. ciddi olmayan ya da alacaklıları zarara uğratma kastını gören mahkeme talebi kabul etmeyecek."

KONKORDATO NEDİR?

Konkordato, bir borçlunun ticari durumunun sarsılmış olmasıyla alacaklıların, alacaklarını belli bir plana göre almaları konusunda kendi aralarında vardıkları ve mahkemece onaylanan anlaşmadır.

Kamubulteni.com  | Ankara