Türkiye Varlık Fonu Borçlarında Rekor Artış

Varlık fonuna bağlı kuruluşların 2021 senesine ait borçları, önceki senelere oranla %45 artış gösterdi. Bağlı işletmelerin ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'ndaki sermayeleri de 1 yıl içerisinde 111 milyar arttı.

Türkiye Varlık Fonu Borçlarında Rekor Artış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başında yer aldığı ve kamunun en önemli kuruluşlarını bünyesine katan Türkiye varlık fonuna ait denetim raporu, gecikmeli bir şekilde Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuldu. BirGün gazetesinden Hüseyin Şimşek'in aktarmış olduğu rapora göre Halk Bankası, BOTAŞ, PTT, Ziraat Bankası, Türk Şeker ile ÇAYKUR gibi kamunun gelir getirici çok sayıda kurumunun bağlı bulunduğu Türkiye varlık fonunun her geçen sene daha çok borçlandığı vurgulandı.

Var2021 senesine ait denetim raporu göz önüne alındığında Türkçe Varlık Fonu’nun 2019 tarihinde 950 milyar TL ve 2020 senesinde ise 1 trilyon 586 milyar TL olacak şekilde hesaplanan borcunun %45 artış ile iki trilyon 302 milyar TL'ye çıktığı ifade edildi. Raporda aynı zamanda Türkiye varlık fonu bünyesinde bulunan kuruluşlara ait denetimlerin 'gizlilik' sebebiyle yeterli ölçüde gerçekleştirilemediği de açıklandı ve ‘olumlu’ görüş yerine daha çok ‘sınırlı olumlu görüş’ şeklinde puanlama sistemine girişildi aktarıldı.

Finans Sektörü Borcun Temel Kaynağını Oluşturuyor

Türkiye Varlık Fonu 2021 denetim raporuna bakıldığında borçlanmanın en çok artış gösterdiği unsur, finans piyasası faaliyetlerinden kaynaklanan borçlar şeklinde gerçekleşti. 2020 senesinde 1 trilyon 367 milyar TL olacak şekilde kartlara geçen borç kalemi, ertesi sene 1 trilyon 955 milyar TL'ye çıktı. Çok sayıda alım satım faaliyeti bulunan Türkiye Varlık Fonu’nun ticari borçları ise 29 milyar TL'den 80 milyar TL'ye çıktı.