Türkiye ile Libya Arasında İmzalanan Anlaşma Nedir? Faydası Nedir?)

Türkiye ile Libya arasında imzalanan anlaşma nedir? Mutabakat ne anlama gelmektedir? İşte anlaşmanın değerlendirmesi.

Türkiye ile Libya Arasında İmzalanan Anlaşma Nedir? Faydası Nedir?)

Türkiye Libya arasındaki anlaşma nedir? Ne getirdi?

Türkiye ile Libya arasında imzalanan anlaşma önceki günden bu yana gündemde çokça konuşuluyor. Vatandaşlar ise Türkiye ile Libya arasında imzalanan anlaşmanın ne olduğunu araştırmaya başladı. 

Türkiye ve Libya Ulusal Mutabakat Hükumeti arasında imzalanan Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası, Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeleri yeni bir boyuta taşıdı. Bu konuda art arda açıklamalar geliyor. 

Mutabakat hakkında değerlendirmelerde bulunan  Deniz Güvenliği Uzmanı Mehmet Cem Demirci şunları söyledi:

“Yunanistan Türkiye’yi daha saldırgan bir hale getirmek ve uluslararası toplumun tam desteğini almak isteyecektir. Zaten Nato zirvesi öncesinde konuyu Nato’nun gündemine taşıyacağını ifade etmesi bunu işareti olarak değerlendirilebilir. Ayrıca, Yunanistan Mısır’ın Doğu Akdeniz’de elini güçlendirmek ve Türkiye’nin dikkatini Ege Denizi’ne çekmek için BMDHS kendisine tanıdığı karasularını 12 deniz miline çıkarma hakkını Ege Denizi için kullanabileceğini tekrar gündeme getirebilir. Libya’da Mısır ile aynı politik çizgiye gelerek Hafter’i destekleyebilir. Sonuç olarak Türkiye büyük bir risk alarak Libya ile geçerli olacağı bile tam olarak bilinmeyen bir anlaşma imzaladı. BM’ye sunulan mektup da açıkça ifade edildiği gibi bu anlaşmanın bir anlam ifade edebilmesi için Türkiye ve Mısır’ın uzlaşması gerekiyor. Politik iklim bu şekilde devam ettiği müddetçe bu anlaşma mümkün olamayacağı için, yakın vadede hem Ege’de hem de Doğu Akdeniz’de Türkiye-Yunanistan ve Türkiye-Mısır krizlerini beklemek akla daha yatkın geliyor”

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA