Türk İş'ten Flaş Açık Açıklamalar: Binlerce Kişi İşsiz Kalabilir

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Ergün Atalay, ithalatta yaşanan fiyat artışları sebebiyle tamamen ithalata bağlı olan gazete kağıdında ciddi sorunların gündeme geldiğini, yerel gazetelerin kapanma noktasına geldiğini söyledi.

Türk İş'ten Flaş Açık Açıklamalar: Binlerce Kişi İşsiz Kalabilir

Kitap basımı için de kağıt bulunamadığını belirten Atalay, acil önlem alınmaması durumunda binlerce kişinin işsiz kalabileceğini söyledi. Konuyla ilgili Türk-İş'ten yapılan yazılı açıklamada, Ağaç ve Kağıt işkolunda 240 bin 117 işçi çalıştığı, basın, yayın ve gazetecilik işkolunda ise 91 bin 443 işçinin çalıştığı, kriz sebebiyle işyerlerinin kapanması ve binlerce kişinin işsiz kalmasının söz konusu olabileceği belirtildi.

Türk İş açıklamasında, "Hükümet gazete ve yayınevleri yöneticileriyle bir araya gelmelidir. Hükümet temsilcisi ile mağdurlar krizi enine boyuna ele almalı, krizin aşılabilmesi için alınacak önlemler konuşulmalı ve gazete ve yayınevlerinin ayakta kalmalarını sağlayacak önlemler alınmalıdır." ifadelerine yer verilirken, aynı açıklamada alınması gereken tedbirlerde sıralandı.

Gazeteler ve gazeteciler desteklenmelidir.
• Gazetelerin ithalatın ve maliyetlerin yükselmesi nedeniyle uğradığı zararların sübvanse edilmesi için gerekirse bir fon oluşturulmalıdır.
• Gazete kağıdı ithalindeki vergi yükünün aşağıya çekilmesi masaya yatırılmalıdır.
• Gazete ve yayın evleri ithalatçı kağıt tekellerinin eline bırakılmamalıdır.
• Yaşanan krizin aşılabilmesi için bankalara da görev düşmektedir.
• Kriz yaşayan kuruluşlara uygun koşullarda kredi desteği verilmesi (nefes kredisi) olumlu olacaktır.
• Ayrıca, gazete işletmelerinin vergi ve sigorta primi yapılandırma taksitleri ile cari dönem ödemelerinin kriz aşılana kadar ertelenmesi de düşünülmelidir.


KAMUBULTENİ.COM - ANKARA