Türk-İş'in Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırma Sonuçları Açıklandı

Türk-İş'in çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek maksadıyla her ay gerçekleştirdiği 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması' şubat ayı sonuçları açıklandı.

Türk-İş'in Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırma Sonuçları Açıklandı

Türk-İş'in araştırmasına göre dört kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapılması gereken gıda harcaması tutarının 2 bin 719 lira olduğu kaydedildi. Gıda ile giyim, ulaşım, konut, sağlık ve eğitim ile benzer ihtiyaçlar için yapılan zorunlu harcamaların toplam tutarına denk gelen yoksulluk sınırı ise bu ay için 8 bin 857 olarak açıklandı. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise Türk-İş'in raporuna göre 3 bin 297 lira olarak belirlendi. Ankara'da yaşayan dört kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 2.53 artış gösterirken, yılın ilk iki ayı itibariyle fiyatlarda görülen artışın yüzde 4.98'i bulduğu gıda enflasyonunun ise artışla beraber senelik yüzde 20.44 olduğu kaydedildi.

TÜRK İŞ'in İnternet sayfasında son araştırmaya ilişkin şu ifadeler görüldü:

Gıda fiyatlarında artış bu ay da devam etti. Dar ve sabit gelirli kesimlerin harcamasında ağırlıklı yer kaplayan gıda harcamasının genel fiyat artışının üzerinde olması “yaşanan enflasyonu” daha da katlanmaz duruma getirdi. Ücretli çalışanlar ile emeklilerinin temel sorunu, elde ettikleri gelirin zorunlu harcamalarını karşılamakta yetersiz kalmasıdır. Özellikle gıda maddeleri fiyatlarında ve genel olarak enflasyonda önlenemeyen artış, hayat pahalılığını dayanılmaz bir noktaya getirdi.  

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), çalışanların ‘geçim şartlarını’ ortaya koymak amacıyla otuz dört yıldan bu yana, aralıksız olarak her ay düzenli bir şekilde “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasını yapmaktadır. Fiyatlar doğrudan piyasadan toplanmaktadır. Çalışma bu yönüyle, resmi kurumlar tarafından açıklanan fiyat verilerinin dışında, tamamıyla bağımsız niteliktedir.

TÜRK-İŞ Araştırmasına göre 2021 Şubat ayında;

Ø  Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.718,89 TL, 

Ø  Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 8.856,31 TL,

Ø  Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3.296,62 TL oldu.