Türk-İş Açlık Sınırı Açıkladı Asgari Ücretin 1.000 Lira Üstünde

Türk-İş'in hesaplamasına göre 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 5 bin 323 liraya, yoksulluk sınırı ise 17 bin 340 liraya yükseldi.

Türk-İş Açlık Sınırı Açıkladı Asgari Ücretin 1.000 Lira Üstünde

Türk-İş Nisan ayı açlık ve yoksulluk sınırını açıkladı. Yayınlanan rapora göre 4 kişilik ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarını ifade eden "açlık sınırı" 5 bin 323 lira oldu.

Böylelikle açlık sınırı, 4 bin 253 lira olan asgari ücretin bin 70 lira üzerine çıktı.

Gıda ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarına denk gelen "yoksulluk sınırı" 17 bin 340 lira olarak hesaplandı.

Bekar bir çalışanın "yaşama maliyeti" ise aylık 6 bin 965 lira oldu.

Rapora göre mart ayında mutfak enflasyonundaki değişim şu şekilde gerçekleşti:

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 8,02 oranında gerçekleşti.

Son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 85,02 olarak hesaplandı.

Dört aylık değişim oranı yüzde 29,91 oldu.

Araştırmaya göre, nisan ayında ortalama olarak süt yüzde 21, peynir yüzde 18, yoğurt yüzde 23 zamlandı. Dana, kuzu, tavuk ve balık eti fiyatında artışlar yaşandı. Kuru fasulye ve kırmızı mercimek fiyatı artarken, nohut ve yeşil mercimeğin fiyatı değişmedi. Makarna, pirinç, bulgur ile un ve irmik fiyatlarının tamamı yükseldi.

En Büyük Halk Düşmanı ‘Enflasyon’

Yayınlanan raporda en büyük halk düşmanı enflasyon olarak gösterildi. En büyük “halk düşmanı” enflasyon bir yandan yurttaşların alım gücünü düşürürken diğer yandan, temel ihtiyaçlarını dahi alabilmeleri için onları borçlandırmaya devam ediyor. Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre, bireysel kredi ve kart borcundan takibe düşenlerin sayısı Şubat 2021’de 68 bin kişi iken, 2022’nin şubat ayında yüzde 154 artışla 173 bine yükseldi. Ayrıca, TBB Risk Merkezi verilerine göre, 2022 Şubat ayı itibarıyla bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak alacaklar bir önceki yıla göre yüzde 50 artış ile 31 milyar TL oldu.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /