Tiryakilere Kötü Haber! En Düşük Sigara Fiyatı 33 Lira Olacak

Üretim maliyetini yakından ilgilendiren diğer faktörler de dikkate alındığında en ucuz sigara fiyatının 33 lira seviyesine çıkması bekleniyor. Enflasyon verileri düşük olduğu anda vergi gelirlerinin azalmaması amacıyla otomatik bir şekilde üretici fiyat endeksi artışına bağlanan sigara ile alkollü içkilerdeki ÖTV, bu sene rekor kıran enflasyon sebebiyle fiyatları bir hayli yukarı çekecek.

Tiryakilere Kötü Haber! En Düşük Sigara Fiyatı 33 Lira Olacak

Alkollü içkilerde ve sigarada ÖTV, 6 ayda bir artış gösteren yurtiçi üretici fiyat endeksi kadar arttırılıyor. Diğer taraftan özellikle de sigarada her bir kuruşluk artış bu vergi sistemi sebebiyle fiyatı 6.8 kuruş zam olacak şekilde yansıdığı gerekçesiyle sigarada önemli bir fiyat artışının olması bekleniyor.


Kasım ayına yönelik enflasyon verilerinin Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanmasından sonra temmuzdan itibaren 5 aylık değişim %22,6 seviyesinde. 2022 Aralık ayına yönelik yurt içi üretici fiyat endeksi aylık değişimi %2 olsa dahi Ocak ayında ÖTV’de yapılacak artış yüzde 25 olacak.

Habertürk'ten Rahim Ak tarafından aktarılan habere göre tahmin edildiği gibi yurt içi üretici fiyat endeksinde 6 aylık değişim oranı %25 şeklinde gerçekleşirse bir başka karara varılmayıp bu oranda otomatik bir şekilde artış yapılırsa asgari maktu vergi uygulaması nedeniyle önemli bir fiyat artışı ihtiyacı meydana gelecek. Üretim maliyetini etkileyen diğer faktörler göz önüne alındığında en ucuz sigara fiyatının 33 lira seviyesine çıkması bekleniyor.