Telefon Fiyatları İçin Korkutan Senaryo Tehlike Kapıda

Yapılan yeni bir araştırma ile akıllı telefonların ortalama satış fiyatı (ASP), son 9 yılın zirvesini görecek. Bu durum akıllı telefonların ciddi oranda zamlanması anlamına geliyor.

Telefon Fiyatları İçin Korkutan Senaryo Tehlike Kapıda

Dünya genelinde özellikle pandemiyle beraber akıllı telefon fiyatlarında ciddi bir yükseliş söz konusu oldu. Ekonomik durumla beraber akıllı telefon sektörünün içinde bulunduğu sıkıntılar da bunda etkili oldu. Pandemi nedeniyle kapanma yaşayan ülkelerdeki akıllı telefon parçalarının üretiminin aksaması da bunda etkili oldu.

Küresel Telefon Sevkiyatı Yüzde 11 Düştü

Pandemiyi yavaş yavaş geride bıraktığımız bu günlerde Rusya Ukrayna savaşının patlak vermesi de akıllı telefon üretiminin maliyetlerinin etkili olmasında önemli bir etken oldu. Akıllı telefon fiyatlarının artması nedeniyle 2022’nin ilk çeyreğinde küresel telefon sevkiyatları yüzde 11 oranında düştü.

Son 9 Yılın En Yükse ASP’si

Strategy Analytics tarafından yayınlanan verilere göre, akıllı telefonların ortalama satış fiyatı (Average selling price – ASP) 2022 yılında 300 doları geçecek. Verilerde belirtilen bu miktar 2013 yılından itibaren en yüksek ASP olarak değerlendiriliyor. Bu durum akıllı telefon maliyetlerinin ciddi anlamda yükseleceğini ve bu maliyetlerin satış fiyatlarına yansıtılabileceği iddiasını kuvvetlendiriyor.

Özellikle Çin gibi telefon parçalarının üretiminin önemli bir miktarının yapıldığı ülkelerde pandemi nedeniyle katı kapanma kurallarının olması yedek parça maliyetlerini oldukça yükseltecek.

En yüksek ortalama satış fiyatına sahip olan Janponya’nın yerini artık Güney Kore’ye bırakması bekleniyor. Samsung’un ülkede sattığı katlanabilir akıllı telefonların, genel ortalama satış fiyatını etkilemesi olarak gösteriliyor 2027’den önce hiçbir ülkenin Güney Kore’yi geçemeyeceği yönünde tahminler yürütülüyor. Yani Kore, önümüzdeki beş yıl boyunca en yüksek ASP oranına ev sahipliği yapacak.

Türkiye'de ÖTV Matrahı Düzenlemesi

Türkiye'de telefon fiyatlarında uygulanan Özel Tüketim Vergisinin düzenlenmesi bazı telefon fiyatlarının düşmesini sağlamıştı. ancak bu durum az sayıda bir telefonda etkili oldu. ASP oranlarının artması ülkemizdeki telefon fiyatların da nasıl etki edeceği konusu merakla bekleniyor.

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /