Taşıtta Fiyatları Düşürecek 2 Hamle: ÖTV İndirimi ve Yurt Dışından 2. El Araba İthali

Sıfır ve 2. el araba fiyatlarını düşürecek yeni hamle hakkında açıklama yapıldı. Açıklamada yurt dışından 2. el araba satın alınması teklifi sunuldu.

Taşıtta Fiyatları Düşürecek 2 Hamle: ÖTV İndirimi ve Yurt Dışından 2. El Araba İthali

İkinci el arabada fiyatların düşmesi ve araç sıkıntısının gitmesi için ithal 2. el araba önerisi yapıldı.

Sıfır araba fiyatlarının ciddi oranda artmasının ardından ithal ikinci el araba konusu gündeme gelmişti. Sekör temsilcileri yaptıkları son dakika açıklamasında , fiyatların her gün daha da arttığını söyleyerek, "2. el otomobilde dalgalı döviz ve arz sıkıntısıyla yükseliş trendindeki fiyatların önü 2. el araç ithalatıyla kesilebilir” önerisini sundu.

İkinci el araçların yurt dışından getirilip Türkiye'de satılması ile ilgili konuşan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, son dönemlerde döviz kurunda yaşanan yükseliş, çip sıkıntısı ve savaşın fiyatları giderek daha da yükselttiğini söyledi ve bu krizin az kullanılmış araç ithalatının önünün açılması ile aşılabileceğini söyledi. 

Orta segmentte bir araç almak isteyen vatandaşların 300 ile 350 bin lira arasında parayı gözden çıkarması gerektiğini söyleyen Erkoç, düşük gelirli vatandaşların araba sahibi olmaları için en az 100 bin lira civarında paralarının olması gerektiğini söyledi. Bankaların 48 aya kadar vade ile faizli kredi verdiğini, ancak vade sayısının düşürüldüğünü söyleyen Erkoç, "Maliyetler ve taksitli ödemelerin rakamları yükselirken, vade oranlarında düşüşler oldu. Alınan sabit maaşlar bu taksitleri ödeyemez hale geldi. İnsanlar şimdi mümkün olduğu kadarıyla mevcuttaki arabalarının tamiratını, bakımını yaptırıp idare etmeye çalışıyor” dedi. 

DÜNYANIN BİRÇOK YERİNDE YÜKSEK VERGİ ALINMIYOR

Dünyanın birçok ülkesinde otomobillerden yüksek vergi alınmadığını söyleyerek açıklamasını sürdüren Erkoç, arabalarda ÖTV indirimi yapılmasının şart olduğunu söyledi. Ülkemizde ÖTV oranlarının çok yüksek tutulduğunu söyleyerek sözlerini sürdüren Erkoç, "Zaman zaman matrah ayarlaması yapılıyor ancak bu ayarlama kurun yükselmesiyle piyasaya etkisini kaybediyor. ÖTV indirimi yapılırsa vatandaşın satın alma gücü artacak, piyasa hareketlenecektir’’ ifadelerini kullandı. 

SIFIR ARAÇ BULUNMUYOR

Bayilerde sıfır araç bulmanın zorlaştığını, arça temininde sıkıntı çekildiğini söyleyen Erkoç, tarımı örnek gösterdi. Arpa, buğday eksikliği durumunda ithalata gidildiğini, araçta da bu şekilde gidilmesi gerektiğini söyledi ve "En azından 3 yaşına kadar ikinci el otomobil ithalatına müsaade edilirse piyasaların rahatlayacağını düşünüyoruz. Şu an arz talebi karşılamadığı için ister istemez fiyatlar yükseliyor; enflasyonun da artmasıyla vatandaş ihtiyacını gideremiyor. Geçici olarak yapılacak bu uygulamayla araç tedarik sorunu ortadan kalkacağı için fiyat yükselişinin önüne geçilebilir, hatta fiyatlarda düşüş olabilir’’ dedi.

NE OLACAK?

Söz konuus talep bundan önce de hükümete sunulmuştu. Sabah Gazetesi yayınladığı haberde yurt dışından ithal 2. el araba için çalışma başlatıldığını söylemişti. Konu ile ilgili bilgiler önümüzdeki günlerde netleşecek.

FİYATLAR DÜŞER

Sektör yetkilileri yaptıkları açıklamada, bu hamlenin ikinci el araba fiyatlarını düşüreceğini söyledi. Önümüzdeki günlerde bu konu hakkındaki çalışmalar için açıklama gelecek. Açıklama gelince kamubulteni.com'da olacak. Haberdar olmak için kamubulteni.com mobil uygulamasını indirin ve ilk siz haberdar olun.

Sizce yurt dışından 2. el araba ithalatı yapılmalı mı? Aşağıdaki yorum kısmından yazarak sizlerde diğer üyelerimizle birlikte fikiirlerinizi beyan edebilirsiniz.