Taşeron ve Kamu İşçilerinin Maaşları İçin Yeni Hamle: "Zora Girdi"

Taşeron ve diğer belediye çalışanlarını ilgilendiren önemli bir yazı Meclise gönderildi. TBMM 'de grubu olan tüm partilere gönderilen yazıda , pandemi nedeniyle işçilerin maaş ödemelerinin zora girdiği , bu nedenle mevzuat değişikliğinin gerektiğine yer verildi.

Taşeron ve Kamu İşçilerinin Maaşları İçin Yeni Hamle: "Zora Girdi"

Taşeron ve 4/D'li kamu işçilerinde maaş ödemeleri zora girdi.

Belediye İş Sendikası Türkiye Büyük Millet Meclisi 'nde grubu olan tüm partilere bir yazı gönderdi. Gönderilen yazıda , belediyelerin gelirlerinde korona nedeniyle yaşanan azalmaya değinildi ve ön saflarda mücadele eden belediye işçilerinin maaş ile diğer ödemelerinde sıkıntı yaşandığını , bu konuda gerekli düzenlemenin yapılması istendi. 

Cumhuriyet Gazetesi 'nden  Mustafa Çakır, kaleme aldığı yazısında , korona salgını nedeniyle belediyelerin gelirlerinin oldukça düştüğünü söyledi. Geliri düşen belediyeler, işçilere yapacağı ödemelerde de zora girdi. 

Türk-İş Sendikası 'na bağlı olarak faaliyet yürütmekte olan Belediye-İş Sendikası, belediye gelirlerinin düşmesinin işçilere olumsuz etki ettiğini , ödemelerde sıkıntıya girildiğini söyledi. Sendika , partilere gönderdiği yazısında , ödemelerin aksamaması için mevzuatta gerekli düzenlemeyi yapmasını ve belediyelerin paylarını arttırılması gerektiğini istedi. 

HARÇLIK GİBİ PARÇA PARÇA MAAŞ

Sendika, bazı belediyelerde çalışan işçilere harçlık gibi maaşlar verildiğini , Taşeron ve diğer işçilerin maddi zorluklar nedeniyle parça parça maaş alabildikleri bildirildi. 

Maaşını tam alamayan işçilerinin geçinmekte oldukça zorluk çektiği belirtilirken , vatandaşların temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamadığının altı çizildi. 

Salgın nedeniyle maddi sıkıntılar yaşandığını , çalışmaa hayatında da zorluklar görüldüğüni ifade eden sendika, en büyük zorlukları da maddi ve manevi olarak çalışanların yaşadığının altını çizdi. 

Söz konusu yazıda, 5779 Sayılı İl Özel İdarelerine ve Belediyelere Genel Bütçe Vergi Gelirlerinden Pay Verilmesi Hakkında Yasa gereğince, belediyelere ve il özel idarelerine genel bütçe ile vergi gelirlerinden pay ayrıldığı, bu payların Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından aylık olarak hesaplandığını ve ödemelerin de aylık olarak İller Bankası aracılığıyla yapıldığı belirtildi.

Belediye-İş, konu ile ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“Covid-19 salgını nedeniyle çalışma hayatında yaşanan olağanüstü durum ve kısıtlamalar nedeniyle vergi gelirlerinde de önemli ölçüde düşüş yaşanmaktadır. Vergi gelirlerindeki düşüş nedeniyle belediye payları da buna bağlı olarak önemli miktarda düşmektedir. Belediye gelirlerinin artırılmasına yönelik önlemlerin alınması, özellikle 5779 sayılı yasada belirtilen belediye pay oranlarının artırılması gerekmektedir.”

Kadın erkek diğer işçiler ile bilgi alış verişi için TIKLAYIN

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA