Taşeron Toplu Sözleşme Yenilenmesi ve KİT'lere Kadro İçin Açıklama

Kadroya geçen taşeron işçilerin toplu sözleşmelerinin yenilenmesi ve kapsam dışı kalan taşeron işçilerin kadroya alınması için yeni açıklama geldi.

Taşeron Toplu Sözleşme Yenilenmesi ve KİT'lere Kadro İçin Açıklama

Hizmet-İş sendikası Genel Başkan vekili Hüseyin Öz 'dan son dakika taşeron açıklaması.

Afyonkarahisar 'da sendikasının düzenlenen bilgilendirme toplantısına katılan Öz, burada taşeron hakkında önemli açıklamalarda bulundu ve yaşanan mağduriyetlere değindi.

KİT TAŞERONLARI VE KAPSAM DIŞI KALAN DİĞER TAŞERONLAR

Geçtiğimiz yıl yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname ile taşeron işçiler kadroya alındı. Ancak tüm taşeron işçiler kadroya alınmadı. Kamu İktisadi Teşebbüsleri bünyesinde çalışan taşeron işçiler kadroya alınmazken, hastane bilgi yönetim sistemi çalışanları ile kamu kurumlarındaki yemekhane hizmetleri bünyesinde çalışan personeller, araç ve şoför teminindeki ihalelerde çalıuşan personeller taşeron düzenlemesinden faydalanamadı.

Kadroya geçiş sürecinde yaşanan sürdüğünü söyleyen Hizmet İş Sendikası Genel Başkanı Hüseyin Öz, bu sorunların başlıcalarının hatalı işkolu tescilleri, yerel yönetim kuruluşlarının şirketlerinde belirsiz süreli iş sözleşmesiyle çalışan işçilerin ilave tediyeden yararlanamamaları ve yine, yerel yönetim kuruluşlarında geçici işçi pozisyonlarında çalışanların çalışma sürelerinin kısalığının geldiği söyledi.

Diğer taraftan, YHK kararı ile belirlenen ücret ve sosyal hakların yetersiz halde olduğunu, önümüzdeki yıl devam etmesi durumunda daha da yetersiz kalacağını söyleyen sendika başlanı Öz, YHK sözleşmesinin günün koşullarına uygun olarak yenilenmesi gerektiğini söyledi.

Öz, konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Yaşamakta olduğumuz ekonomik kriz sebebiyle çalışanların satın alma gücü azalmıştır. Enflasyon yüzde 25’ler seviyesindedir. Enflasyon yüzde 8’ler civarındayken belirlenen ücret artış rakamlarının 2020’ye kadar devam ettirilmesi mümkün değildir. Taşeron şirketlerden kadroya geçenlerin büyük bir bölümü asgari ücret düzeyinde ücretle çalışıyorlar. Hükümetin, çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğini düşünüyoruz.”

Öz, bu çerçevede konunun, taraflar arasında kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve protokolü veya kamu çerçeve protokolü ile ele alınarak düzenlenmesinin mümkün olduğunu ifade etti.

ASGARİ ÜCRET

2019 yılında asgari ücrete yapılacak zam miktarı belirlenirken işverenlerin pozisyonlarından ziyade, işçinin ve ailesinin durumunun dikkate alınması gerektiğini belirten Öz, “Asgari ücret, yüksek döviz, yüksek faiz ve enflasyon dikkate alınmak suretiyle belirlenmelidir” ifadelerini kullandı.

Kamubulteni.com  | Ankara
Kaynak: Sgk rehberi