Sözleşmeli Besicilikte Destekleme Ödemeleri Ne Kadar Oldu?

Sözleşmeli besicilik desteklemeleri kapsamında besicilere karkas ağırlığına göre gerçekleştirilecek destekleme ödemeleri ile koşulları belirlendi. 

Sözleşmeli Besicilikte Destekleme Ödemeleri Ne Kadar Oldu?

Buna göre karkas ağırlığı 201 ile 250 kilogram olanlara kilogram başına 2,5 lira; 251 ile 300 kilogram oranlara 3,5 lira, 301 kilogram ve daha da üzeri oranlara ise 5 lira destek ödemesi yapılacağı açıklandı.


“Sözleşmeli Besiciliği Desteklenmesine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı” ise resmi gazetede ilan edilerek yürürlüğe girdi. Bu karar doğrultusunda mevcut besi işletmelerinin atıl kapasitelerinin üretime kazandırılması hedefi doğrultusunda kırmızı et üretiminin devam edilebilirliğinin sağlanması ile üretildiğinin girdi tedarikinin daha önceden planlanması ve sektöre model teşkil etmesi hedeflendi.

Et ve Süt Kurumu Destek Verecek 
Bu hedef doğrultusunda bugünden itibaren 5 yıl içerisinde besicilik sözleşmesi gerçekleştiren yetiştiricilere Et ve Süt Kurumu tarafından hazırlanacak icmaller karşılığını destekleme ödemesi gerçekleştirilecek.

Et Süt Kurumu, sözleşme şartlarında ve sözleşme gerçekleştirecek yetiştiricilerin tespitinden kesiminden, sağlık ve karkas kalitesi kalitelerinin belirlenmesinden ya da duyurulmasından, uygulamasından takibinden ve yaptırımların yerine getirilmesinden sorumlu olacak.

Kimler Faydalanamıyor? 

Desteklemeden kamu kurumu kuruluşları ile bunların iştirakleri faydalanamayacak. Diğer taraftan yetiştiriciler, sözleşme kapsamına giren hayvanları için bakanlık ile diğer kamu kurumu kuruluşlarının aynı hususta vermiş olduğu destekleri alamayacak.