‘Soygun Var’ Dedi ve Altın Tahminini Paylaştı

FED’in dün akşamki 75 baz puanda faiz artırımı kararı sonrası ünlü ekonomist İslam Memiş’ten soygun var uyarısı geldi.

‘Soygun Var’ Dedi ve Altın Tahminini Paylaştı

Fed, 28 yıl sonra ilk kez faizi 75 baz puan artırdı. Altın ve Piyasa uzmanı İslam Memiş, Fed'in altın fiyatını baskıladığını belirterek 'soygun var' ifadelerini kullandı.

Fed’in kararı sonrası piyasaları değerlendiren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, dolar, Euro ve gram altın hakkında yeni beklentilerini açıkladı. İşte Memiş’in o açıklamaları;

Faiz Artırım Süreci Etkisiz Kalıyor

''Bugüne kadar dolar karşısında bütün emtiaların ve kripto paraların ciddi anlamda çöküşe uğradığını hep birlikte gördük. Özellikle dolar endeksinin 105 seviyesine kadar yükselmesi tüm dünyada soygun piyasasını gündeme getirdi. Son 3 gündür yaşanan sert düşüşler ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımları her ne kadar devam etse de ve önümüzdeki günlerde devam edeceğini belirtse de dolar endeksinin yükselişi ve enflasyonun düşmemesi bize faiz artırım sürecinin ne kadar etkisiz kaldığını gösteriyor.

Enflasyonla Mücadele İmkansız Hale Geldi

Bütün dünyadaki merkez bankaları faiz artırmaya devam ediyor ancak enflasyonla mücadele maalesef imkansız hale gelmeye başladı. Resesyon fiyatlaması etkisini gösterirken özellikle sonbaharda ekonomik krizle alakalı tufan beklentisi var. Gıda kıtlığı ve kalıcı yüksek enflasyon kapıya dayanmışken merkez bankaları bir makas değişikliğine gidecek mi önümüzdeki aylarda daha net bir şekilde göreceğiz. Görünen şu ki insanların varlıklarına çökerek ciddi anlamda küresel bir soygun yaptıklarını görüyoruz.

Dolar ve Altında Durum Ne Olacak

Dolar kuru şu an 17,25 seviyesinde. 17,30 seviyesini test ediyor ancak orada güçlü bir dirençle karşılaşarak tekrar geri çekiliyor. Eğer bu seviye aşılırsa 17,50 ve 17,80 lirası yukarıda risk teşkil ediyor. Aşağıda ise 17,20 seviyesi kırılırsa 16,80 seviyelerini görebiliriz.

Bu nedenle dolar/TL kurunun 17,20-17,30 aralığına sıkıştığını ifade edebiliriz. Euro/TL kuru 18,05 seviyesine çıktı. Dün 18 lira altına sarkan euro dolardan destek bularak tekrar yükseldi. Bu hafta euro/TL kuru diğer enstrümanlara kıyasla biraz daha fazla değer kaybetti. Bunun nedeni euro/dolar paritesinde sert düşüşler gördük. Parite şu an 104 seviyelerinde.

Gram altın şu an 1.006 lira seviyesinde. Dolar fiyatı gram altına destek verdiği için 1.000 lira üzerinde tutunmayı başarıyor. Dolar kurunda yaşanabilecek aşağı yönlü hareketler özellikle 17,20 lira altı gram altını da düşüş trendine geçirecek ve 1.000 lira altına izin verebilir. Ons altın 1.818 dolar seviyesinde. Geçen hafta 1.879 dolar bandına kadar yükselen onsun geri çekildiğini görüyoruz. Gram gümüş 11,80 lira seviyesinde. Geçtiğimiz günlerde 12,04 seviyesine kadar yükselişler gördük ancak ons gümüşteki geri çekilme aşağı yönlü trende neden oldu. Brent petrol 123 dolar seviyesinde. Petrol fiyatları da Fed’i bekliyor.''

KAMU İLANLARI VE MEMUR ALIMLARINDAN ANLIK OLARAK HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN.

 

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZI TAKİP EDEREK TÜM İLANLARDAN ANINDA HABERDAR OLUN!

 /  /