Son Dakika: Süt Fiyatlarına Bir Zam Daha!

Süt fiyatları durulmuyor. Yeni yıla yüzde 22 zamla giren sütün litresine bir zam daha geldi. Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin'den zamlarla ilgili son dakika açıklaması geldi.

Son Dakika: Süt Fiyatlarına Bir Zam Daha!

Süt fiyatlarına bir zam daha.

Temel ihtiyaç maddesi olan süt ile ilgili son dakiak açıklaması. Son günlerde kamuoyunda yağ ve yumurta fiyatlarının ardından en çok tartışılan sütte bir zam daha geldi. Bundan bir ay önce 6 ile 6,5 lira arasında olan 1 litre sütün fiyatı yeni yılda 10 liraya kadar yükseldi. Yüzde 25 'lik orandan fazla zamlanan süt fiyatlarına tepki geliyor. 

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, bir son dakika açıklaması yaptı. Türkiye gazetesine konuşan Keskin, artan yem fiyatları, kur farkı ve diğer girdilerin artması nedeniyle maliyetlerin arttığını söyledi ve bu dönemde üreticilerin yeni çiğ süt referans  fiyatı beklentisine girdiğini söyledi. 

YÜZDE 22 ZAM GELDİ

Geçtiğimiz ay Gıda Komitesi Toplantısı yapıldı ve 1 Ocak tarihinden itibaren çiğ süt fiyatına yüzde 22 oranında zam yapıldı. Keskin zam ile ilgili,  “Bir yıldan fazladır zam yapılmayan çiğ süt fiyatına zam yapılmış oldu. Yüzde 22 zam yapıldı” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİYE HAZİNEDEN YARDIM

Zam kararının tüketiciye yansımaması için devletin hazineden destek vereceğini söyleyen Keskin, marketlerin ve süt sanayicilerinin referans fiyattan daha fazla zam yaptığını söyledi. Tevfik Keskin sanayici ve marketlerin kendi fiyatlarını belirlediklerini söyleyerek, “Fırsatçılar var. Fırsatını buldukça fazla zam yapıyorlar. Satamazlarsa geri çekiyor, kampanya yapıyorlar. Bazı marketler, daha çiğ süt fiyatı açıklanmadan fiyatları artırdı. Sütün zammıyla beraber bir zam daha yapmış oldu. Tüketiciye yansıyan zammın tamamı, üreticiden kaynaklanan bir zam değil” dedi.

İDEAL FİYATI NE KADAR?

İdeal fiyatın ne olması gerektiğini de açıklayan Keskin “Çiğ sütü 2 lira 80 kuruştan alıyorsun, maliyetiyle 3,5 lira olsun, adi işletmelerde de 4,5-5 lira olsun. 8-8,5 lira pahalı. 1 litre sütün ideal fiyatı 5 lira civarında olmalı… Ocak ayından sonra süt miktarı artar. Mevsimsel artışlar başladığı zaman bir miktar daha rahatlama olur. Bu bir ay içinde her şey düzelir. Perakende satışlarda indirim olabilir” dedi.

Sizce ideal süt litre fiyatı ne kadar olmalı? Yorum kısmı aşağıda.