Son Dakika Kamuya Geçen Taşeron İşçilere İyi Haber: 4/D Kamu İşçileri İçin Sistem Güncellendi

KHK ile kamuya alınan 4/D'li kamu işçilerinin beklediği açıklama geldi. Yapılan açıklamada e devlet üzerinden işkolu sisteminin güncellendiğine yer verildi.

Son Dakika Kamuya Geçen Taşeron İşçilere İyi Haber: 4/D Kamu İşçileri İçin Sistem Güncellendi

Kamuya geçen işçilere iyi haber: Sistem güncellendi.

YHK toplu sözleşmesinin sona ermesinin ardından 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile (KHK) kamuya alınan ve 4/D statüsünde kadrolu olarak istihdam edilen işçileri ilgilendiren açıklama geldi. 1 Kasım tarihinde sona eren TİS hükümlerinin ardından sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanununda yer alan maddeler gereği işçilerin , çalıştıkları işyerindeki sıl iş koluna geçişlerinin önü açılmış oldu. 

SİSTEMDE SIKINTILAR OLDU

400 bine yakın işçiyi ilgilendiren sürecin başlaması ile birlikte işçiler, e devlet kapısına akın etti ve işkolu değişikliği taleplerini iletmek istedi. Ancak sistemde yaşanan sorunlar nedeniyle bu yapılamadı. Son dakika haberi geldi ve sistemde yaşanan sorunların giderildiği, işçilerin e devlet üzerinden işlemlerini sıkıntı çekmeden yapabilecekleri, yaptıkları değişiklikleri görüp güncelleyebileceklerine yer verildi. 

SÖZLEŞMEYE DAHİL OLACAKLAR

Kadro öncesi taşeron işçi olarak kamuda çalıştırılan personeller, KHK ile kadroya alınması sonrası 4/D statüsünde istihdam ediliyordu. Ancak kadro maddesinde, 2018 yılında imzalanan YHK kararının geçerli olacağı, işçilerin YHK kararına göre 4+4 zam alacağına yer verildi. YHK kararının sona ermesinin ardından yüz binlerce işçi için yeni TİS süreci başladı. Yapılan açıklamada, 4/D 'li işçilerin geçiş sonrasında işyerlerindeki asıl iş kolunun dahil olduğu toplu sözleşmeye dahil olacaklar ve mali ve özlük hakları da yine yeni sözleşmelerine göre düzenleneceğine yer verildi. 

E devlet sistemi guncellendi sistem asıl iş kollarını tescilledi.

İş kolu değişiklik talebinizi , turkiye.gov.tr adresi üzerinden yapabilirsiniz.

TİS GÖRÜŞMELERİ BAŞLADIĞINDA HABERDAR OLMAK İÇİN UYGULAMAMIZI İNDİRİN:

Android için >>>> TIKLAYIN

İOS için >>>> TIKLAYIN

MAAŞ KONUSUNDA YARGITAY'DAN İYİ HABER GELDİ

Yargıtay, kadroya geçen taşeron işçilerin ücretlerinin asgari ücretin belli bir oranı üzerinden belirlenmesinin sözleşmede belirtildiğinde uygulanabileceğini, bu yönde kural bulunmadığında toplu iş sözleşmesinin geçerli olacağına karar verdi.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, sürekli işçi kadrosuna geçen taşeron işçilerin ücretlerinin asgari ücretin belli bir oranı üzerinden belirlenmesinin çalışanla işveren arasında imzalanan sözleşmede belirtildiğinde uygulanabileceğini, bu yönde kural bulunmadığında toplu iş sözleşmesi düzenlemelerinin geçerli olacağına karar verdi.

Kararda, "Kadroya geçiş aşamasında işverenle imzalanan iş sözleşmesinde asgari ücretin belli bir oranda fazlasının ödeneceği kararlaştırılmışsa söz edilen kural, her asgari ücret artış dönemi için işvereni bağlar. Bu nedenle dairemizin onamaya dair kararında iş sözleşmesinin açık hükmü gereği ücret farkı ile diğer fark işçilik alacaklarının kabulü sonucuna gidilmiştir. Davaya konu uyuşmazlıkta davacı işçinin kadroya alınması ile birlikte işverenle imzalanan iş sözleşmesinde asgari ücretin belli bir oranı seviyesinde ücret ödeneceği açıkça öngörülmediğinden onama kararı somut uyuşmazlıkta emsal niteliğinde değildir." değerlendirmesinde bulunuldu.