Son Dakika Haberi: Taşeronda Bir Sorun Daha!

Taşeron işçi iken KHK ile kadroya geçen işçilerin çifte standartları devam ediyor. 900 bin işçinin emekliliklerinde zorunluluk mağduriyeti başladı.

Son Dakika Haberi: Taşeronda Bir Sorun Daha!

Soru cevap: Taşeronda kötü haber.

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç , bugün köşesinde kendisine gelen sorulara cevap verdi. Kıvanç, bugün kaleme aldığı yazısında taşeronda 1 Nisan 2018 günü sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçilerin zorunlu emeklilik sorunu ile karşı karşıya kaldığını aktardı. "Sorunun kaynağını teşkil eden, 696 sayılı KHK’nın 127. maddesi ile 375 sayılı KHK’ya eklenen geçici 23. maddenin birinci fıkrası" olduğunu söyleyen Kıvanç, maddeyi şu şekilde aktardı: “…Sürekli işçi kadrolarına geçirilenler, birinci fıkrada öngörülen şartları taşıdıkları sürece ve çalıştırıldıkları teşkilat ve birimlerde geçiş işlemi yapılmadan önceki ihale sözleşmesi kapsamındaki hizmetleri yürütmek üzere istihdam edilebilir. Bunların istihdam süreleri hiçbir şekilde sosyal güvenlik kurumlarından emeklilik, yaşlılık veya malullük aylığı almaya hak kazandıkları tarihi geçemez…”

söz konusu yazıya göre kadroya geçen işçilerden emeklilik yaşı gelenler, bu hüküm nedeniyle re'sen emekli edilir. bu yüzden okul çağında çocuğu olan, çalışmaya ihtiyacı olan, paraya ihtiyacı olan işçiler mağduriyet yaşamaya başladı. Taşeron işçi iken kadroya geçen işçiler dışında kalan ve sürekli işçi kadrosunda istihdam edilen kamudaki diğer işçiler, emeklilik şartlarını yerine getirdikten sonra isterlerse çalışmaya devam edeibliyor. Ama KHK ile kadroya geçen işçiler , istemedikleri halde de emekli yapılıyor. 

Bu konuda tepkisini dile getiren işçiler, “Benimle aynı işi yapan, sürekli kadrolu olarak daha önce çalışmaya başlamış olan kişi 62 yaşında olduğu halde çalışmaya devam ediyor, ben 49 yaşında zorla emekli ediliyorum. Sürekli işçi kadrosuna geçirilince yeni nefes almıştık. Şimdi zorunlu emekli edilince 1500 lira emekli aylığı ile nasıl geçineceğim?” diyor. İşçiler , bu konudaki mağduriyetlerinin giderilmesi için seslerini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne, siyasi partilere ve bürokratlara sesleniyor. 

Kıvanç, bu konuyu sendikalarla konuştuğunu, sendikalar bunun anayasaya aykırı olduğunu söyledi. Konunun AYM'ye götürülmesi halinde söz konusu hüküm iptal edilebilir. 

ÇOK SAYIDA DAVA AÇILACAK

Sendikalar, dava açacak işçilere destek olacaklarını , önümüzdeki günlerde çok sayıda dava açılacağını söyledi. 

MAAŞ SORUNU

Kadroya geçen işçilerin maaş sorunu da devam ediyor. Daha önce enflasyonun üzerinde çalışmalarına rağmen kadroya geçtikten sonra maaşları düşen işçiler,  1 Kasım’dan itibaren asıl işkollarında örgütlü sendikalara geçen işçilerden, toplu iş sözleşmesi uygulanan kurumlarda çalışanlar sözleşme farklarından yararlanmaya başladı. Bunların brüt ücretleri 1200 lira, net ücretleri ise yaklaşık 900 lira arttı. Daha önce toplu sözleşme bulunmayan işyerlerinde çalışanlar ise ilk defa bu yıl imzalanacak toplu iş sözleşmesinden yararlanacaklar.