Son Dakika: Dünyaca Ünlü Ekonomistten Altın Tahmini Geldi

Altın fiyatları ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Dünyaca ünlü yatırımcı yaptığı son dakika açıklamasında kendisinin altın ve gümüş aldığını söyleyerek fiyat artışı hakkında önemli ifadeler kullandı. Uluslararası piyasalarda "yatırım gurusu" olarak tanınan, Amerikalı yatırımcı ve finans uzmanı Jim Rogers açıklamasında fiyatlarda balon etkisine de dikkatleri çekti.

Son Dakika: Dünyaca Ünlü Ekonomistten Altın Tahmini Geldi

Dünyaca ünlü yatırımcıdan altın açıklaması.

Piyasalarda en hareketli olan yatırım araçlarındna altında yeni tahmin yayımlandı. Uluslararası piyasalarda "yatırım gurusu" olarak tanınan, Amerikalı yatırımcı ve finans uzmanı Jim Rogers, yaptığı son dakika açıklamasında merkez bankalarının para bastığını ve bunun da paranın değerini düşürdüğünü söyledi. 

Rogers yaptığı açıklamasında, altın fiyatlarında yaşanan yükselişin bir anlamda riskli olduğunu ve bu durumun balon olma ihtimalinin de olduğunu söyledi. 

DAHA NE KADAR DEVAM EDECEK?

Merkez bankalarının hazineleri daha ne kadar fonlayacağı konusuna değinen Rogers, şu ifadeleri kullandı:

"Maalesef bu durum şu an Japonya’da, İngiltere’de ve dünyanın çoğu yerinde oluyor. Merkez bankaları şu an çok fazla para basıyor. Yeni bir teori de var; MMT (more money today-bugün daha fazla para), bu daha fazla para anlamına geliyor. 'Endişelenmeyin biz para basacağız ve bunu harcayacağız' diyorlar. Kimse ne kadar devam edeceğini bilmiyor ama iyi sonuçlanmayacağını biliyoruz."

PARA BASMANIN ARTMASIYLA...

Merkez Bankalarının para basmaya devam etmesi sonrası paranın değerini neyin belirleyeceği konusuna da değinen Rogers,, “Bildiğiniz üzere tarihte de gördük. İnsanlar para bastıkça veya çok fazla para ürettikçe paranın değeri azalır. Bu her şeyde böyle, çok fazla üretilirse onun değeri düşer. Reel varlıklarla kıyaslandığı zaman tabii ki paranın değeri düşer. Altın ve gümüşle kıyaslandığı zaman düşer” dedi.

ALTIN VE GÜMÜŞ ALMALIYIZ

Bloomberg HT 'ye  açıklamalarda bulunan Jim Rogers ayrıca, “Biraz altınım var ve altın almaya başladım ben. 2019’un yazından beri bir kez daha altın ve gümüş alıyorum. Gümüş biraz daha ucuzdu, altından biraz daha fazla gümüş alıyorum. Çünkü tarihe baktığımız zaman insanlar paraya ve hükümete olan güvenlerini kaybettikleri zaman altın ve gümüş alırlar. Akademisyenler ve siyasetçiler bunu yapmayın diyor ama ben bir köylüyümdür. Dünyadaki diğer köylülere de diyorum ki altın ve gümüş almalıyız” ifadelerini kullandı.

ÇOK FAZLA FİYATLANIRSA...

Elindeki altını ne zaman satacağı konusuna da değinen Rogers, “Umarım hiçbir zaman satmak zorunda kalmam ve çocuklarımın da bir gün altın ve gümüşü olur. Çünkü herkesin biraz altın ve gümüşü olmak zorunda. Bu bir güvenlik politikası, başka bir şey olmasa bile şu an bir risk var; işler çok kötü gidecek olursa altın ve gümüş bir balona dönüşebilir. Balona dönüşecek olursa satmak zorunda kalırım. Bir balon oluştuğunda elinizde tutmamalısınız çünkü uzun bir süre çöküş yaşar. Umarım ki işler o yöne gitmez, fazlaca fiyatlanmaz ve balon olmaz" ifadelerini kullandı. 

Altının balon olarak görülecek seviyeye değinen Rogers, "Bu konu hakkında bir fikrim yok, ülkenizdeki ekonomi kanallarını izleyin. 10 bin dolar bile olur ama umarım ki o noktaya gitmez. Ons başına belki 6 bin-7 bin dolara diyebiliriz. Bu çok büyük bir balon olur ve o zaman satmam gerekir” dedi.

ALTINI TETİKLEYECEK FAKTÖRLER

Altında aşı ve ABD seçimlerinin önemli olduğunu söyleyen Rogers, önce ABD seçimlerinin olduğunu söyleyerek, “İlk olarak şöyle düşünelim ABD’de bir seçimimiz var. Siyasetçiler seçimi kazanmak için elinden geleni yapıyor, çok fazla para basıyorlar. Seçimlerden sonraki 1-2 yıl içinde işler daha da kötüleşecek. Her yerdeki hükümetler çok fazla para basacaklar. İşte o zaman ben altının çok fazla yükselmesini bekliyorum. Bu arada 5 bine bile gidebilir. Çok fazla fiyatlanmış olur eğer giderse, ancak 10 bine giderse belki o zaman satabilirim” dedi.

KAMUBULTENİ.COM  |ANKARA