Son Dakika: Dolar Kuru İçin İki Kritik Tarih Belli Oldu

Son dakika haberi: Dolar kuru için kritik tarihler belli oldu. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ve Amerikan Merkez Bankası 'nın faiz kararı tarihleri belli oldu.

Son Dakika: Dolar Kuru İçin İki Kritik Tarih Belli Oldu

Dolar için kritik tarih açıklandı.

Geçtiğimiz Cumartesi günü flaş bir karar yayımlandı ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile görevinden alındı. Çetinkaya 'nın görevden alınması sonrası önceki gün piyasalar açıldı ve dolar kuru ani bir yükseliş gösterdi. 

Cuma günü 5,59 TL seviyesine kadar gerileyen dolar kuru, Merkez Bankası kararı sonrası 5,80 TL seviyesine kadar geldi ve dünü 5,71 TL seviyesinden kapattı. Piyasalardan alınan son dakika bilgilerine göre dolar kuru , şu sıralar 5ç74 TL seviyesinde seyrediyor. 

DOLAR İÇİN KRİTİK TARİH 25 TEMMUZ

Merkez Bankası 'nda 25 Temmuz günü Para Politikası Kurulu toplantısı düzenlenecek. Düzenlenecek toplantıdan faiz indirimi kararı bekleniyor. Karar öncesi 100-150 puan arasında olan faiz indirimi beklentisinin kararın ardından 250-300 puana yükseldiğini belirten bir analist, önümüzdeki 25 Temmuz günü yapılacak toplantı ile ilghili “Eğer TCMB bu seviyelerin üzerinde mesela 400 puanlık bir indirime giderse, o işte yüklü ve hızlı indirim olur. Piyasa da bunu şüphe ve endişe ile karşılayabilir. O yüzden de piyasa 25 Temmuz’u temkinli bir şekilde bekleyecek” ifadelerini kullandı.

Ekonomistler, yaptıkları açıklamalarda Merkez Bankası 'nın yeni Başkanı Uysal 'ın faiz indirimine sıcak baktığını belirtti. 

Commerzbank FX&EM Analisti Esther Reichelt, yaptığı açıklamada “TCMB’nin bir şekilde doğru adımı atacağına yönelik olarak piyasaların son dönemdeki iyimserliği beni şaşırtıyor. Mayıs 2018’den bu yana hükümetin ekonomi politikaları konusunda daha duyarlı ya da TCMB’nin bağımsızlığını savunacak pozisyonda olduğuna dair herhangi bir adım görmedik. Özellikle de bağımsızlık konusu bu haftasonundan itibaren tamamen ortadan kalktı” ifadelerini kullandı.

FED TOPLANTISI

Amerikan Merkez Bankası Temmuz ayında 5. toplantısını yapacak. 30  ile 31  Temmuz 2019 tarihlerinde yapılacak toplantıda faiz indirimi kararı gelmesi bekleniyor.

İki toplantıdan faiz indirimi kararı çıkması sonrası TL 'nin dolar karşısında değer kazanması bekleniyor.

KAMUBULTENİ.COM  | ANKARA