Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kira Yardımı Açıklaması: 1000 TL Hibe Verilecek

Kabine toplantısı sonrası açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, kira düzenlemesine değindi ve kira desteğinin detaylarını aktardı.

Son Dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kira Yardımı Açıklaması: 1000 TL Hibe Verilecek

Erdoğan'dan kira düzenlemesi açıklaması.

Kabine toplantısının ardındna açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kira düzenlemesi ile ilgili detayları aktardı. Erdoğan geçen hafta yaptığı kira desteği açıklamasının ardından detayların kabinede görüşüldüğünü söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

"Esnaf, tüccar ve iş insanımızın yanında olduk. Karşılıksız nakit desteğinin tutarı 45 milyar lirayı buldu. İstihdam ve üretimi desteklemek içi,n kredi imkanlarını genişlettik ve paketleri hayata geçirdik. Çalışmak, üretmek isteyipte devletten yardım almayan yoktur. Bazılarının bunu yanlış kullanması bizim iyi niyetimizi 

esnaf ve tüccarlarımıza destek olmayı sürdürüyoruz. Halkımızın tasarruflarını TL olarak değerlendirmesini teşvik ediyoruz. TL mevduat ve katılım hesapları ile ilgili faiz ve kar payındaki stopaj oranlarını düşürmüştük. Stopaj 6 aya kadar yüzde 5, 1 yıla kadar vadeli olanlar yüzde 3, 1 yıl üzerinde olanlar için ise yüzde 0 olarak mart sonuna kadar uygulanmaya devam edilecek. Ayrıca son zamanlarda TL cinsi varlıklarına güveni arttırmak için piyasa dostu adımları arttırdık. TL'de Kasım ayından bu yana değerlenme yaşadı. Vatandaşların döviz talebi azalmaya geçti. 

Faizlerin piyasa şartlarında makul seviyelere inmesi için çalışıyoruz. Enflasyon yüzde 14, üretici fiyatlarında yüzde 23 seviyesinde gerçekleşti. Rakamların bu seviyelere çıkmasında döviz , petrol ve gıdadaki artış etkili oldu. Geçmişte enflasyonla nasıl baş ettik, tek hanelere düşürdüysek şimdi bunu tekrar sağlayacağız. 

Bir süredir hazırlıklarını yaptığımız reform paketlerini her kesimle görüşerek olgunlaştırıyoruz. Bütçeden hemen sonrra ekonomik, hukuki ve idari reform paketlerini meclis gündemine taşıyoruz. Her alanda Türkiye'yi muassır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkaracağız. Bugün Milli Uzay Programının tanıtımını dinledik. Uzayda bayrağımızı daha güçllü dalgalandıracağız. 

3 AYDA HER AY 1000 LİRA HİBE

Yıl sonuna kadar yüzde 20'den yüzde 10'a indirdiğimiz gayrımenkul kiralarıonın stopajk kuralını 1 Haziran'a kadar uzatıyoruz. Yüzde 8'e indirdiğimiz işyeri kiralama hizmetlerindeki KDV oranını 1 Haizran'a kadar yüzde 8 olarka uygulayacağız. Salgının en aza indirilmesi için yıl ortasında başlatılan konaklama yolcu taşımacılığı bakım onarım sektörünü kapsayan KDV indirimlerinin sürelerinde 1 Haziran'a kadar uzatıma gittik.

Esnafa kira desteği yapacağız. 806 bin 871 vatandaş ile kısıtlama nedeniyle salgından etkilenen 432 bin 567 vatandaşımız var. 1 milyon 239 bin 438 kişiyi bulan bu kesime 3 ayda her ay 1000 TL vereceğiz. Hibe desteği vereceğiz.

Yıl sonuna kadar %20'den %10'a indirdiğimiz stopaj süresini, 1 Haziran'a kadar uzatıyoruz.

%18'den %8'e indirdiğimiz iş yeri kiralama hizmetindeki KDV oranını, 1 Haziran'a kadar uygulamaya devam edeceğiz.

Birçok sektörü kapsayan KDV indirimlerinin sürelerinin de 1 Haziran'a uzatıma gittik.

806 bin vatandaşımız ile kısıtlamalar ile salgından doğrudan etkilenen 432 bin 567 esnafımız bulunuyor. Toplam sayısı 1 milyon 239 bin 438 kişi olan bu kesime 3 ay süreyle ayda bin lira destek ödemesi yapacağız.

Ayda 1 milyar 240 milyon liradan toplamda 3 milyar 718 milyon liralık bir desteği esnafımızın hizmetine sunmuş bulunuyoruz.

İş yeri kira olan esnafımıza yine 3 ay süreyle büyükşehirlerde aylık 750 lira, diğer illerde ise 500 lira kira desteği yapacağız.

Önümüzdeki 3 aylık süreçte esnafımıza toplam 5 milyarlık destek sağlamayı hedefliyoruz.