Son Dakika : Akaryakıtta Flaş İndirim!

Doların 26 lira seviyelerine gerilemesinin ardından akaryakıt fiyatlarında beklenen bir indirim haberi geldi

Son Dakika : Akaryakıtta Flaş İndirim!

Doların 26 lira seviyelerine gerilemesinin ardından akaryakıt fiyatlarında beklenen bir indirim haberi geldi. Bu gece yarısından itibaren benzinin litresi tam 97 kuruş düşüşle satılacak. İndirim sonrası İstanbul'da benzinin litresi 36 lira 81 kuruşa gerileyecek.

Merkez Bankası'nın Faiz Artışının Etkisi

Merkez Bankası, faizleri 750 baz puanlık bir artışla yüzde 17,5'ten yüzde 25'e yükseltti. Bu hamle, doların gerilemesine yol açtı. Dolar, 27 lira seviyelerinden 25 liralara kadar düştü ve daha sonra 26 lira civarında istikrar kazandı. Dolardaki bu düşüş, akaryakıt fiyatlarına olumlu yansıdı.

Benzin Fiyatlarında Beklenen İndirim

Bu gece yarısından itibaren geçerli olacak indirimle birlikte benzinin litresi İstanbul'da 36 lira 81 kuruşa, Ankara'da 37 lira 37 kuruşa, İzmir'de ise 37 lira 47 kuruşa düşecek.

Fiyatlar 3 Ayda İki Katına Çıktı

Son dönemde akaryakıt fiyatlarına peş peşe zamlar geldi. Mayıs ayında yapılan seçimler öncesinde benzinin litresi 19 lira civarında, motorin ise 18 lira civarındaydı. Ancak son üç ay içinde akaryakıt fiyatları iki katından fazla arttı.

ÖTV Artışının Etkisi

16 Temmuz'da kurşunsuz benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı 2,52 liradan 7,52 liraya, motorinin litre fiyatı üzerinden alınan vergi tutarı ise 2,05 liradan 7,05 liraya yükseltildi. ÖTV artışının ardından benzin ve motorin fiyatlarında 6 lira civarında bir artış yaşandı. 16 Temmuz'da İstanbul Avrupa Yakası'nda benzin fiyatları 34,01 TL, motorin fiyatları ise 32,36 TL seviyelerine çıkmıştı.

Akaryakıt Fiyatları Nasıl Hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları, gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı üzerinden hesaplanıyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı hesaplanırken Akdeniz-İtalyan piyasasındaki günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belirli bir fiyat değişim farkı kullanılarak gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı hesaplanıyor. Bu hesaplama sonuçlarına göre dağıtım firmaları, rekabet ve serbestiye bağlı olarak fiyatlarını belirliyor ve bu nedenle şirketler ve bölgelere göre küçük farklılıklar gösterebiliyor.