Sigorta ve GSS Borcu Olanlar Dikkat! SGK'dan Yapılandırma Uyarısı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'ndan Genel Sağlık Sigortası ve diğer sigorta borçlarına yönelik başlatılan yapılandırma sürecine ilişkin sorular ve cevapların yer aldığı bir bilgilendirme mesajı yayımlandı.

Sigorta ve GSS Borcu Olanlar Dikkat! SGK'dan Yapılandırma Uyarısı

İlgili duyuruda, 2020 Ağustos ayı ve öncesine kadar kesinleşmiş sigorta prim borcu olanların yapılandırma fırsatından yararlanabileceğine yer verilirken, borçların 18 taksit ile geri ödenebielceği, bunun da 36 aya yayılabileceği kaydedildi. Resmi açıklamada, "Başvurular 31 Aralık 2020 tarihine kadar, e-sigorta kanalıyla internet üzerinden yapılabileceği gibi, şahsen veya posta yoluyla bağlı bulundukları sosyal güvenlik il müdürlüğü/sosyal güvenlik merkezine de yapılabilir. İşverenler, e-sigorta kanalıyla, şahsen veya posta yoluyla ilgili SGİM/SGM’’ye, 4/b (Bağ-Kur) sigortalıları. e-devlet üzerinden, şahsen veya posta yoluyla herhangi bir SGİM/ SGM’ye, Primlerini kendi ödeyenler, e-devlet üzerinden, şahsen veya posta yoluyla dosyalarının olduğu SGİM/SGM’ye, Kamu idarelerinin (4/c) borçları için, e-sigorta kanalıyla, elden veya posta yoluyla Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü Primler Daire Başkanlığı'na, Kamu idarelerinin idari para cezaları için ise, e-sigorta kanalıyla veya elden ya da posta yoluyla iş yerinin bağlı bulunduğu SGİM/SGM’ye, başvuru yapılabilecektir. 4/b (Bağ-Kur) sigortalıları, ihya borçları için sigorta dosyalarının olduğu yerdeki SGİM/SGM’ye 31 Ocak 2021 tarihine kadar başvuru yapabileceklerdir. Genel Sağlık Sigortası borçları için başvuru şartı aranmayacak, tüm borçlar otomatik olarak Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılandırılacaktır." denilirken, taksitlendirme sürecine dair, "İkişer aylık periyodlarla; 6, 9, 12, 18 taksit seçeneği ile ödeyebilme imkanı bulunmaktadır. Borçlarını taksitle ödemek isteyen vatandaşlarımız Kanundaki vade farkını ödenmek suretiyle; 6, 9, 12, 18 taksit seçeneğinden birini tercih edebilecekler. 18 ay taksit seçeneğini tercih eden bir vatandaşımız borcunu 36 ayda ödeyecektir." denildi.  

PEŞİN ÖDEMEDE HANGİ AVANTAJLAR VAR?

Peşin ödemenin avantajları olduğuna vurgu yapılan açıklamada, "Peşin ödemelerde Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90, iki taksitte ödemede ise Yİ-ÜFE tutarının yüzde 50’si silinecektir. Prim aslının tamamının ve prim aslına uygulanan Yİ-ÜFE’nin %10'nun, en son 1 Mart 2021 tarihine kadar veya geç ödeme zammıyla birlikte 31 Mart 2021 tarihine kadar peşin ödenmesi halinde Yİ-ÜFE tutarının %90'ı silinecektir. İlk taksitin süresinde ve tam ödenmesi şartıyla prim aslının tamamının ve prim aslına uygulanan Yİ-ÜFE’nin %50’sinin 30 Nisan 2021 tarihine kadar peşin ödenmesi halinde, Yİ-ÜFE tutarının %50’si silinecektir." denildi. Resmi açıklama ve diğer merak edilenlere, "www.sgk.gov.tr/wps/portal/sgk/tr/calisan/yapilandirma_kanunu/yapilandirma_kanunu_soru_cevap" adresinden erişilebilir.